Beba Noa Crnogorac srećković porodice i opštine

12.11.2020.

JUBILARCU VRIJEDNA NAGRADA

ROGATICA – Ove godine zbog virusa korona na mnogim poljima ne cvjetaju ruže. Ipak, ona će u porodici Crnogorac, koja je sa egzodusom Srba iz Sarajeva, zaustavila u Rogatici, i opštini Rogatica ostati upamćena po jednom značajnom događaju.

Porodica Crnogorac dobila je još jednu mušku glavu, a opština Rogatica jubilarnog stanovnika poslije niza godina u kojim je rađano po 60, eventualno 70 a ove godine više od 100.

Samo, primjera radi, 2015. na području opštine kada je, prema nezvaničnim procjenama, bilo dosta više stanovnika nego ove godine rođeno je 70 beba i po osnovu jednokratne pomoći roditeljima isplaćeno 21.000, odnosno 300 maraka po novorođenčetu.

Ovogodišnji 100-ti stanovnik je beba rođena 16. oktobra sa imenom Noe, sin prvenac mladog bračnog para Viktora, ekonomskog tehničara, i Aleksandre Crnogorac, diplomiranog ekonomiste, koji su svoje jednogodišnje zabavljanje krunisali brakom zaključenim 25. jula ove godine.

Rođenje jubilarca, mališe Noa, kao 100-tog u ovoj godini, obradovalo je mnoge u Rogatici. Vijest je došla i do načelnika opštine Milorada Jagodića koji je juče, 11.novembra, posjetio porodicu Crnogorac. Srećnim roditeljima i njihovom prvencu u ime Opštinske uprave uručio novčanu nagradu od 2000 maraka. Mališi Noeu požlio je srećan i dug život u zdravlju i veselju, a njegovim roditeljima, uz ostalo, da na svijet donesu još sinova i kćeri i da budu za primjer mlađim ali i starijim bračnim parovima.

Nagrada koju su uz zahvalnost načelniku i Opštinskoj upravi, primili roditelji jubilarca nije isključila već uhodanu jednokratnu pronatalitetnu pomoć od 500 maraka, koliko se počev od 2017. godine, prema odluci Skupštine opštine, iz budžeta opštine isplaćuje svakoj porodici za novorođenče.

Uz jednokratnu novčanu pomoć od 500 maraka, kao posebna mjera pronataliteta, odnosno stimulacije rađanja, na ime liječenje steriliteta bračnim parovima priznaju se i troškovi vantjelesne oplodnje do 1500 maraka u jednom pokušaju.