Medicinski fakultet – Serološko ispitivanje kolektivnog imuniteta

17.11.2020.

FOČA – Na Medicinskom fakultetu u Foči u toku su serološka ispitivanja koja će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana Republike Srpske. Ispitivanje, ovaj fakultet realizuje zajedno sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci i Institutom za javno zdravstvo Srpske.

Metodom slučajnog uzorka sa spiskova porodične medicine odabrano je deset porodice sa područja Foče koje se serološki testiraju. Među njima i tročlana porodica Bajlović.

-Po pozivu sa Medicinskog fakulteta, odazvali smo se testiranju. Suprug, kćerkica i ja dali smo uzorak krvi. Drago nam je da učestvujemo u istraživanju-rekla je Marija Bajlović.

Fakultet je prethodno, uz podršku Vlade RS, nabavio neophodnu opremu, ELISA analizator i druge potrebne instrumente uz pomoć kojih sprovodi istraživanje.

Testiranjem će ukupno biti obuhvaćeno 676 porodica, odnosno oko 1 700 ispitanika iz cijele Republike Srpske. Osim uzimanja uzoraka krvi, uporedo se vrši anketiranje članova domaćinstva, pojasnila je epidemiolog Biljana Mijović, pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta.

-Očekujemo da ćemo do polovine decembra sve završiti i do kraja decembra saopštiti rezultate i ustupiti ih Institutu za javno zdravstvo na osnovu kojih će se utvrditi kakav je imuni odgovor stanovništva. Kada dođe vakcina moći ćemo da planiramo koliko bi trebalo ljudi da se vakciniše, a takođe će nam značiti istraživanje za buduće preventivne mjere i mnoge druge nepoznanice-pojasnila je Mijovićeva.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić rekao je da je na području fočanske regije već uzeto oko 100 uzoraka krvi, te da će ova regija biti završena do kraja sedmice.

-Poslije toga slijede sarajevsko-romanijska regija, Trebinje, Zvornik čime naš fakultet završava svoj dio posla. Bijeljinu i Doboj pokriće Institut za javno zdravtsvo, a Banjaluku i kompletan taj sjeverozapad Srpske pokriće Medicinski fakultet u Banjaluci-naveo je Bokonjić.

Bokonjić je dodao da je za sada odziv ispitanika za istraživanje dobar, međutim posao donekle otežavaju nepovjerenje i strah zbog čega porodice koje su nasumično izabrane ne žele da budu testirane, što se odražava na brzinu procesa.

-Pozivamo porodice da se odazovu, ovo nije ništa štetno, uzima se uzorak krvi i testira na antitijela i na taj način pokušavamo doći do podatka koliki je stepen zaraženosti stanovništva u Srpskoj na kovid 19-rekao je Bokonjić.

Ponovio je da je cilj seroloških istraživanja što prije doći do rezultata kako bi se razvila strategija ključna za borbu protiv epidemije virusa korona.