Mesići kod Rogatice – Parastos poginulim borcima

07.11.2020.

ROGATICA – Sedmog novembra 1993. pri prelasku mosta na Prači nakon izvršenja borbenog zadatka, muslimanski ekstremisti iz Goražda iz zasjede, kako su to obično radili, napali su grupu boraca iz sastava Rogatčke brigade Vojske Republike Srpske, koji su najvećim dijelom bili izbjeglice iz Goražda i okoline.

Tom prilikom poginuli su: Marinko Stojanović (48), Milorad Petković (42), Tomislav Pljevaljčić (33), Dragan Delić (33), Đorđe Mrakić (32), Radenko Ikonić (31) i Goran Obradović (26).

U cilju čuvanja uspomena na poginule saborce Opštinska Boračka organizacija u Rogatici, 7- novembra 2019. godine, podigla je prigodno Spomen-obilježje neposredno pored mosta na Prači, kod koga je danas održan parastos za poginule i položeni vijenci i svijeće.

Ovom činu pijeteta, maksimalno poštujući sve mjere zaštite od korana virusa, prisustvovao je manji broj članova iz porodica poginulih boraca i predstavnika opštinskih boračkih organizacija iz Rogatice i Novog Goražda, koje su predvodili predsjednici Mišo Sokolović i Vitomir Mastilo.

Parastos za poginule obavio je starješina crkve Svete Trojice u Rogatici Predrag Masal, a zatim su položeni vijenci i cvijeće i za njihovu dušu uzeto žito i popijena čašica pića.

Na ovom skupu pijeteta, prigodnu besjedu održao je prota Masal i predsjednik Opštinske boračke organizacije iz Rogatice Mišo Sokolović, koji je pozdravljajući prisutne članove porodica poginulih napomeno da se sjećanje na poginule ove godine obilježava u skromnim uslovima prije svega zbog opreza od virusa kovid 19. Nadati se, rekao je on, da ćemo dogodine i ostalih narednih godina biti u boljim uslovima i dostojanstvenije sjećati se tragedije koja se desila 7. novembra ratne 1993.

Tekst i foto: Sreten Mitrović