Obavezno poštovanje propisanih mjera

26.11.2020.

VIŠEGRAD – Smanjenje društvenih kontakata i poštovanje propisanih mjera dovešće do prevazilaženja trenutne epidemiološke situacije, a ukoliko ih se građani ne budu pridržavali, uslijediće zakonske sankcije, zaključeno je na današnjoj sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Direktor Doma zdravlja u Višegradu Snežana Đurović rekla je da je infekcija virusom korona u usponu i sa visokom transimisijom, te da se prenosi i u kućnim uslovima.

„Apelujem na građane da, ukoliko osjete simptome, najprije pozovu svog porodičnog doktora koji će im zakazati pregled u kovid ambulanti. Ukoliko je to van radnog vremena, mogu se javiti u Službu hitne medicinske pomoći, gdje će im dežurni doktor dati instrukcije kada i gdje da dođu na pregled. Doktor koji radi u kovid ambulanti će odlučiti šta dalje“, navela je Đurovićeva.

Ona je precizirala da će svi pacijenti biti pregledani i biće im urađeni nalazi, te da će se radiološke pretrage i testiranja na virus korona raditi na osnovu procjene i odobrenja doktora koji rade u kovid ambulanti.

Zdravstveni inspektor opštine Višegrad Slađana Miovčić naglasila je da će, ukoliko se ne budu poštovale mjere i preporuke nadležnih institucija, uslijediti sankcije.

„Za nenošenje maski i neodržavanje fizičke distance propisane su zakonske sankcije i za trgovačke i ugostiteljske objekte koje iznose 1000 KM“, rekla je Miovčićeva.

Ona je apelovala na građane koji imaju rješenja o kućnoj izolaciji da ne krše mjere ograničenog kretanja, jer će u suprotnom biti novčano kažnjeni sa 1.300 KM.

Opština Višegrad