Osnovna škola u Rogatici dobila led rasvjetu

27.11.2020.

ROGATICA – Osnovna škola „Sveti Sava“ u Rogatici sa preko 830 učenika i više od 100 zaposlenih radnika, putem Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske kroz projekat „Poboljšanje energetske efikasnosti“ dobila je sredstva kojim je ovih dana zamijenila staru i instalirala novu led rasvjetu.

Od dobijenih sredstava i uz vlastito učešće, reče direktor Škole Milomir Draganić, zamijenjeno je 450 sijalica u svim učionicama i zbornici u zgradi centralne škole, koja ima 5000 kvadratnih metara poslovnog prostora, i područnim odjeljenjima Borike, Brankovići, Žepa i Stjenice. Uz to postavljeno je i oko 300 led neonki u holovima centralne škole.

Pored toga što su svi prostori škole bolje osvijetljeni, ovim zahvatom, već se pokazalo, dodaje Draganić, uštede na potrošnji električne energije su osjetne iako su sijalice stare rasvjete bile redukovane do te mjere da su svjetlile samo po koja. Sada su sva sijalična mjesta aktivirana i opet je potrošnja struje manja, a time i računu za njenu potrošnju, znatno niži.

Ono što je značajno reći, kazujje još Draganić, sve poslove oko aktiviranja Led rasvjete obavili su naši radnici – domari, a stručni dio posla oko odabira svjetiljki, boje i jačine obavio je diplomirani inženjer elektrotehnike Mladen Jovović iz Rogatice.

Tekst i foto: Sreten Mitrović