Spriječeno stavljanje “katanca na vrata” opštine

09.11.2020.

NOVO GORAŽDE – Rukovodstvo Novog Goražda uspjelo je u posljednje četiri godine da prepolovi dug koji je u jednom trenutku bio dva i po opštinska budžeta. Zahvaljajući Vladi i smanjivanju troškova u administraciji, spriječen je najgori scenario, stavljanje “katanca na vrata” opštine.

Milionski dugovi, konstantne blokade računa, štrajkovi u Domu zdravlja, čak 198 sudskih sporova, sve je to krajem 2016.godine vodilo ka bukvalnom gašenju opštine Novo Goražde. Kada je prije četiri godine preuzela rukovođenje tom lokalnom zajednicom, načelnica opštine Mila Petković zatekla je minus u opštinskoj kasi od blizu 5,5 miliona KM.

– Od tog iznosa samo za sudske troškove smo dali 588.000 KM što je ovako nerazvijenu opštinu izuzetno mnogo, a sada kada smo uporedili podatke vidimo da smo vratili 2,8 miliona KM i ostalo nam još 2.6 miliona KM – rekla je Petkovićeva.

Totalno propadanje opštine zaustavljeno je uz pomoć republičkih institucija ali i uz racionalno trošenje budžetskog novca. Ilustrativan primjer domaćinskog odnosa su izdaci za uličnu rasvjetu. Dok se u 2014.godini za “rastjerivanje mraka” iz skromnog budžeta izdvajalo 28.000 KM, u 2019. skoro devet puta manje, 3.400 KM.

– Na primjer u 2019.godini ukupni troškovi za telefonske usluge iznosile su 1.036 KM a u 2014.godini čak 12.000 KM – dodala je ona.

Bivša vlast u Novom Goraždu nikada nije objasnila enormne telefonske račune i ni preskupu gradsku rasvjetu. Ostvarene uštede koriste se za vraćanje starih dugova.

– Načelnica je svoju platu spustila za nekih 30% do 40% u odnosu na prethodnog načelnika. I ja sam je kao predsjednik Skupštine opštine pratio. Mi smo ušli u taj negativan saldo, opština je bila dužna bila 2,5 budžeta zbog kriminala , nenamjenskog trošenje i ostalo – istakao je Ibrahim Drljević predsjednik u SO Novo Goražde .

Opštinski računi nisu više u blokadi, redovno se izmiruju obaveze prema budžetskim korisnicima kao i plate zaposlenim u lokalnoj administraciji. I pored “stezanje kaiša” realizuju se razvojni projekti u opštini.

– Nismo mi vraćali samo stare dugove. Mislili smo i na naše građane, prvi put od kada postoji opština uveli smo subvencioniranje poljoprivrednih prozivođača prvenstveno bobičastog voća – navela je Petkovićeva.

Opština je prežvjela najteži period, i dalje očekuju pomoć republičkih institucija, u međuvremenu već je stigla pomoć iz Srbije.

Tim sredstvima gradi se Kulturno-omladinski centar, multifuncionalni objekat u kome će biti smještena biblioteka “Božidar Goraždanin”, prostor za kulturna dešavanja i dječija igraonica.