Svakodnevno raste broj zaraženih, stanje zabrinjavajuće

02.11.2020.

FOČA – Na području Foče trenutno su 274 osobe aktivno pozitivne na virus korona, dok je pod zdravstvenim nadzorom 563. Stanje je zabrinjavajuće, jer broj novozaraženih raste svakodnevno, upozorio je Opštinski štab za vanredne situacije.

Samo u proteklih sedam dana broj oboljelih osoba u Foči od kovida 19 povećao se za 132. Minulog vikenda Službi hitne pomoći pri fočanskom Domu zdravlja javio se gotovo rekrodan broj pacijenata, čak 212, od kojih je devedeset odsto imalo respiratorne tegobe.

Trenutne brojke su zabrinjavajuće, upozorio je direktor Doma zdravlja Miroslav Ristanović.

– Jutros smo u laboratoriji imali 95 pacijenata kojima je uzeta krv na analizu samo u kovid ambulantama, 30 pacijenata jutros je testirano na kovid, dok su 53 pacijenta upućena na rendgensko snimanje u bolnicu. Situacija je alarmantna. Jedan dio naših zaposlenih zbog simptoma je van radnog procesa, za sada izdržavamo, vidjećemo kako ćemo dalje, težak period je ispred nas-rekao je Ristanović.

Ljekari su ukazali na neodgovorno ponašanje pojedinaca navodeći da se i dalje kriju kontakti, da se osobe koje su bile u kontaktu kreću, te da imaju saznanja da se u zajednici kreću čak i pozitivna lica. Rezultat takvog stanja je da je virus ušao u gotovo sve radne kolektive.

-To je upravo ono što je nepovoljno. Treba nositi maske i na otvorenom, izbjegavati okupljanja, držati fizičku distancu svuda, i u trgovinama i drugim objektima. Ako se populacija ne čuva, uzalud su svi apeli-kazao je Ristanović.

Među oboljelima od kovida 19 u Foči najviše je populacije između 30 i 60 godina. Virus je u manjoj mjeri prisutan u školama, među učenicima, srednjoškolcima i nastavnim osobljem, dok je znatan broj oboljelih među zdravstvenim radnicima i bolničkim osobljem.

U Univerzitetskoj bolnici trenutno su hospitalizovane 42 osobe, od kojih je 35 kovid pozitivno, a sedam suspektno. Obezbjeđuju se dodatni kreveti, pojedina odjeljenja su već u kovid režimu, rečeno je na Štabu.

Opštinski štab nastaviće i narednih dana dezinfekciju Bolnice, Doma zdravlja, visokoškolskih ustanova, opštine i opštinskih ustanova, škola i Policijske uprave. Prethodno su dezinfikovane sve stambene zgrade u Foči.

Radio Foča