Vest u slici – Ćumurana

30.11.2020.

ČAJNIČE – U toku prošle i ove godine na teritoriji Čajniča izgrađeno je oko 200 ćumurana. Preko 100 ih je samo na području MZ Zaborak, na granici prema Rudom i Priboju. Za desetak dana iz ove Ćumurane na slici će, od 12 kubika drveta, dobiti se oko 2.000 kilograma drvenog ćumura.

-Proces sagorevanja traje sedam dana, a onda i tri dana hlađenja. Zavisno od kvaliteta drveta, dobije se i kvalitetan ćumur. No ovde se koriste i cepanice i grane i panjevi, dakle otpadno drvo, a dobije ćumur za kojim vlada velika potražnja. Vrećica ćumura težine od 15 kg se prodaje po ceni od oko šest maraka. To je ekonomski isplativo, a prodaja je opala , pojavom ove epidemije virusa korona- kaže za „Novosti“ Vule Lorić iz Potkozare.

Evidenciju izgrađenih ćumurana na državnom posedu, kontroliše ŠG „Vučevica“, a na privatnom vlasništvu, Opštinska lokalna samouprava.

-Meni su u Banićima, komšije , rođaci, opustošili šumu. Tu se nikad pre nisu gradile ćumurane, a sada svaki zaseok ima po nekoliko ćumurana . Pošto živim u Rudom, a pre penzionisanja u Podgorici, neovlaštenu seču šume sam otkrio nedavno kada sam u selo stigao sa potencijalnim kupcem sa Pala. Našao sam samo panjeve. Sve se završava po onoj-daleko od očiju, daleko od srca, uslovio sam „drvoseče“ da mi plate odštetu ili da pravdu potražim na Sudu. Videćemo kako će se sve to završiti- kaže za Novosti“Milan Simović, policajac u penziji.