Vlado Milanović: Mural je zahvalnost mitropolitu Amfilohiju za njegovu istrajnu borbu za pravdu i pravoslavlje

02.11.2020.

FOČA – Akademski sklikar iz Foče Vladimir Milanović, koji je na dan sahrane mitropolita Amfilohija, oslikao njegov mural na stambenoj zgradi u fočanskom naselju Stepe Stepanovića, ističe da je ovo njegovo djelo podrška braći u Crnoj Gori i zahvalnost mitropolitu za njegovu istrajnu borbu za pravdu i pravoslavlje.

Milanović je ispričao Radio Foči da je zajedno sa drugarima iz naselja, čim su čuli da je mitropolit preminuo, došao na ideju da mu se oduže na ovaj način.

“Znamo dobro šta se sve dešavalo u Crnoj Gori i da je mitropolit Amfilohije, na neki način, bio predvodnik borbe srpskog naroda za osnovna prava koja su mu uskraćivana”, rekao je Milanović.

On navodi da je oslikavanje murala dugog šest, a širokog četiri metra, trajalo četiri sata.

“Birali smo između više fotografija i ja sam se odlučio za ovu, jer nekako prikazuje njegove prepoznatljive blage crte lica. Predstavlja mitropolita u molitvi, zamišljenog, ali ipak spokojnog”, kaže Milanović.

Mural je oslikao uz pomoć prijatelja iz naselja i članova navijačke grupe “Delije Foča”.

Omladina iz ovog naselja trudi se da muralima očuva sjećanje na slavne istorijske ličnosti i događaje koji simbolizuju glavnu karakteristiku srpskog naroda, a to je borba za slobodu i nepokornost osvajačima.

Naveli su da je, s punim pravom, mjesto među srpskim borcima za slobodu, koje su oslikali na zidovima zgrada, dobio i mitropolit crnogorski Amfilohije.

Fočanska omladina je poručila da je mitropolit Amfilohije zaslužan za vaskrsnuće pravoslavlja u Crnoj Gori, te da je zahvaljujući njemu crnogorski narod, baš kao što je to bilo u vrijeme Petrovića, opet postao uzor svim pravoslavnim Srbima.

Želja im je da mural čuva sjećanje na velikog čovjeka, ali i da opominje buduće generacije da su u svakoj borbi, kako kolektivnoj, tako i ličnoj, najvažniji vjera i upornost.