Daliboru Iliću titula najboljeg sportiste Republike Srpske za 2020. godinu

22.12.2020.

VIŠEGRAD – Košarkašu Igokee pripalo je prvo mjesto na 66. Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske u organizaciji “Glasa Srpske”, koji ove godine zbog epidemioloških mjera nije održan u Banskom dvoru kao ranije kada je bio najznačajnija sportsko-kulturna manifestacija u gradu na Vrbasu. Sedmočlani žiri, kojim je predsjedavao proslavljeni vaterpolista Dejan Savić, dao je prednost Iliću u odnosu na ostale kandidate strukovnih saveza pa je odluka o najboljem donesena jednoglasno.

– Ipak je treća sreća. Do sada sam bio drugi i sedmi na Izboru deset najboljih sportista, a sada mi je pripala čast da budem najbolji. Biti najbolji sportista u svom sportu je veliko priznanje, a biti najbolji sportista Republike Srpske velika je privilegija. Kao i uvijek potajno sam se nadao da će baš mene izabrati i sada se to ostvarilo, tako da sam presrećan kao poslije neke velike pobjede svog tima. Hvala mojim trenerima i saigračima bez kojih ne bih stigao do ovoga. Hvala žiriju koji me izabrao, hvala “Glasu Srpske” na novoj odličnoj organizaciji ove manifestacije i vjerujem da ćemo iduće godine ponovo svi zajedno biti u Banskom dvoru – istakao je Ilić.

On je postao tek četvrti košarkaš u istoriji Izbora deset najboljih koji je ponio titulu najboljeg, a prije njega priznanje je pripalo Zoranu Kukiću, Nemanji Gordiću i Filipu Adamoviću, a kod košarkašica Slađani Golić i Mersadi Bećirspahić.

Drugo mjesto pripalo je fudbaleru Vladanu Daniloviću, treće atletičarki Vanji Spaić, četvrto karatistkinji Anji Lolić, peto rukometašu i prošlogodišnjem laureatu Bojanu Ljubišiću, šesto skijašu Strahinji Eriću, sedmo odbojkašici Katarini Popović, osmo bokseru Radenku Tomiću, deveto džudisti Božidaru Vučureviću i deseto kuglašu Marku Trklji.

Predsjednik žirija Dejan Savić čest je gost Banjaluke i sada se po prvi put našao u ovoj ulozi. Poziv “Glasa” prihvatio je “na prvu”.

– Pandemija je uticala da sada imamo malo manje obaveza pa sam prihvatio poziv da bude predsednik žirija. Podatak da akcija traje 66 godina govori sama za sebe i tom činjenicom malo ko se može pohvaliti, a lepo je videti da neko vrednuje i nagrađuje rezultate sportista iz Republike Srpske. Sigurno je da se među njima nalaze neka nova braća Pijetlović, nova Tijana Bošković, Nemanja Majdov… kao i mnogo njih koji su ranije nastupali za državne reprezentacije. Iako je godina bila siromašna rezultatima imali smo potežak posao da vrednujemo sve rezultate. Uzeli smo sve činjenice u obzir i sa svih strana sagledali ono što su sportisti Srpske ostvarili u godini na izmaku. Verujem da nismo pogrešili u našem odabiru – naglasio je Savić.

Pored njega žiri su činili proslavljeni fudbaler, a sada trener Vule Trivunović, najbolji sportista Srpske iz 2004. godine kuglaš Đorđe Paštar, viši stručni saradnik Ministarstva porodice, omladine i sporta RS Oliver Gačić, te urednici sportskih redakcija “Nezavisnih novina”, Radio televizije Republike Srpske i “Glasa Srpske” Goran Karać, Dragan Novaković i Dušan Repija.

Pored proglašenja deset najboljih dodijeljeno je još deset nagrada. Titulu najboljeg sportiste iz Republike Srpske po drugi put ponio je džudista Nemanja Majdov kojem je ovo priznanje pripalo i 2017. godine. Majdov je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu, a prije tri godine bio je šampion svijeta.

Titulu najboljeg trenera, takođe po drugi put, dobio je strateg Igokee Dragan Bajić zbog izborenog nastupa u grupnoj fazi Lige šampiona, a prethodno za najboljeg je proglašen 2016. godine.

Ambasadorima sporta postali su rukometne sudije Tatjana Praštalo i Vesna Balvan kao i doskorašnji trener fudbalera Legije Aleksandar Vuković koji je sa timom iz Varšave ove godine bio šampion Poljske.

Plaketa za specijalne i paralelne veze Republike Srpske i Republike Srpske u oblasti sporta pripala je predsjedniku žirija Dejanu Saviću kao i generalnom sekretaru Srpskog atletskog saveza Slobodanu Brankoviću. Plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta završila je u rukama Zorana Ješića, člana Odbojkaškog kluba invalida Banjaluka. Plaketa za izuzetan poduhvat godine pripala je Teniskom savezu Republike Srpske koji je u rekordno kratkom vremenskom roku izgradio Teniski centar Republike Srpske u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

Nagradu za izuzetne rezultate u paraolimpijskom sportu primio je član Košarkaškog kluba invalida Vrbas Nenad Ritan. U sklopu manifestacije “Glasa Srpske”, Radio televizija Republike Srpske proglasila je Međunarodnu uličnu trku iz Prnjavora za sportski događaj godine. Plaketa posthumno pripala je legendarnom plivačkom treneru Branku Mićinu koji je preminuo ove godine.

Perspektivni

Partner “Glasa Srpske” Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske nagradilo je najperspektivnije sportiste u okviru manifestacije. Nagrade su dobili Vuk Bošković (košarka), Oleg Galić (atletika), Nikša Petrović (rukomet), Jovan Lekić (plivanje), Matej Rašić (streljaštvo), Nikolina Čučak (karate), Marko Kujundžić (fudbal), Sara Mikača (tenis), Dario Pejić (stoni tenis), Sofija Bratić (odbojka) i Aleksandar Đurić (sjedeća odbojka).