Ivan Sokolović jedini ovogodišnjni laureat srednjoškolaca u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 29. decembra 2020. 058.ba

NA MINAMA „ZARADIO“ NAGRADU

ROGATICA – Da nije bilo Ivana Sokolovića, učenika prvog razreda gimnazije i njegovog učešća na konkursu Crvenog krsta Republike Srpske za pisanje literarnih radova učenika srednjih škola U Republici Srpskoj, stranice ljetopisa Srednjoškolskog centra „27. januar“ u Rogatici namijenjene uspjesima u vannastavnim aktivnostima zbog pandemije virusa korona, ostale bi prazne.

Ovaj učenik koji je iz Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici došao sa ocjenom odličan i pored toga što je cijelo prvo polugodište kao i drugi učenici proveo na onlajn ili uz nastavu sa skraćenim, 20 minutnim, časovima, nije zaboravio i da piše pjesme.

„Sklonost da pišem pjesme donio sam iz osnovne škole. Da se kao srdnjoškolac počnem literarno iskazivati, bio je konkurs Crvenog krsta Republike Srpske na temu „Mine su skrivena opasnost u našoj prirodi“. Uz podršku profesorke Smiljke Batinić koja vodi literarnu sekciju u školi napisao sam prigodnu pjesmicu i pod motom „važno je učestvovati“ poslao sam je organizatoru konkursa“, kazuje Sokolović,

Na moje i zadovoljstvo moje profesorke srpskog jezika Smiljke Batinić, u veoma jakoj konkurenciji moja pjesmica prvo je ušla u najuži izbor, a zatim i proglašena najboljim sastavom, priča Ivan uz napomenu da je motiv za rad na temu mine nosio još sa predavanja iz osnovne škole. O minama i opasnosti koje one nose puno je slušao i od starijih i učesnika posljednjeg rata.

Zadovoljstvo zbog Ivanove nagrade i diplome i zahvalnice profesorke Batinić na konkursu o minama, dijeli i direktorka Centra u okviru koga je i gimnazija opšteg smjera, Žaklina Lelek.

Ona reče da je priznanjima Ivanu Sokolović i profesorki Batinić zaokružena trogodišnja dominacija u Republici Srpskoj na temu mine srednjoškolaca iz Rogatice. Pobjednik na ovu temu 2018. bila je Marija Mihajlović, 2019. Miljana Nerić i ove, 2020. evo naš vrijedni Ivan Sokolović. Ovo tim prije što je on tek zakoračio u srednju školu.

Ivanova nagrada i diplome uz zahvalnicu profesorki srpskog jezika Smiljki Batinić su „unukat“ za 2020. godinu. Pandemija virusa „kovid 19“ i specifični uslovi odvijanja nastave razlog je da ove godine nismo učestvovali na drugim vannastavnim takmičenjima sa kojih smo ranijih godina punili naše vitrine, dodala je direktorka Lelek.

A dobitnik nagrade i diplome Crvenog krsta Ivan reče da će mu ova priznanja biti dodatni motiv da nastavi sa literarnim radom posebno na polju poezije kojoj sve više poklanja pažnje. Pjesma o minama, nada se, da je samo početak njegovog pjesničkog iskazivanja.

MINE
(nagrađena pjesma)

Svima je jasno šta svijetu učiniše, i kakav zločin mine počiniše.
Precizno, s ciljem, bez srca i duše, pješake ubijaju, a tenkove ruše.
Vojni predmeti tijela metalnoga, napravljeni rukom zla užasnoga.
U prirodi našoj previše ih ima, zato mina može da naškodi svima.
Ispod lista, ispod trave, pa čak i u vodi, ona je skrivena i prijeti slobodi.
Različitog oblika i na svašta liče, ali su, u stvari, skrivene ubice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.