Nove knjige vjernim čitaocima u Rogatici

22.12.2020.

ROGATICA – Narodna biblioteka „Vojislav Lubarda“ u Rogatici svoj rad organizovala je preko šest međusobno povezanih knjižnih cjelina sa fondom koji trenutno iznosi nešto više od 36.000 knjiga.

Na prvom mjestu je dječije odjeljenje, zatim odjeljenje za omladinu i odrasle, odjeljenje stranih jezika, referensna i zavičajna zbirka i legat Mirka Šarovića.

Najveći dio novih knjiga u poslijeratnom periodu došlo je na razne načine. Među njima je i kupovina na Beogradskom i drugim sajmovina knjiga.

Kao što je poznato, reče direktorka Biblioteke, Milojka Krsmanović, ove godine Beogradski sajam nije održan. Ali, to ne znači da fond knjiga Biblioteke nije zanovljen. Zahvaljujući Opštinskoj upravi i načelniku Miloradu Jagodiću ovih dana kupljeno je 72 primjerka novih knjiga. Radi se o najnovijim izdanjima domaćih i stranih autora za odrasle i djecu i one su već na policama pa zainteresovani ih mogu uzeti na čitanje.

Među njima je „Dosije Bogorodice“ Vanje Bulić, To je „ To je ljubav, slepa sila“ Ljuljane Habijanović, „Isečci vremena“ Vuka Draškovića, „Vasljiva palata“ Elifa Šafarika, „Oteta“ Tonija Parsona,“ Crvendać, Spasitelj, Policija, Slepi miš“ Ju Nesbe i djela drugih više ili manje poznatih književnika.

U vrijednosti od 800 maraka, knjige su kupljene u knjižari „Kultura“ u Sarajevu, a radi se o izdanjima „Lagune“ iz Beograda.

Što se tiče stalnih čitalaca ove godine, vjerovatno zbog pandemije virusa korona, njihov broj se povećao. Od oko prosječno 1000 posljednih nekoliko godina, sada ih imamo preko 1200 i taj broj se stalno povećava. Među najvjernijim kod odraslih je Mirjana Stojanović, a kod učenika, srednjoškolci, Ana Zoranović, Teodora Đoković, Andrej Šubara i Marko Ećimović, reče bibliotekarka Mirka Gluhović, jedna od pet zaposleenih u ovoj javnoj ustanovi.