SO-e Rogatica – Finansije u centru pažnje

30.12.2020.

ROGATICA – Prva redovna sjednica odobrnika novoizabranog saziva, koja je koja je danas održana protekla je u znaku finansija. Za početak, zbog, kako je rečeno, naročito opravdanih razloga, usvojena je odluka o privremenom finansiranju tekućih obaveza Opštinske uprave do visine ukupnih budžetskih prihoda ostvarenih u istom periodu prošle godine, od 1. januara do donošenja budžeta opštine, a najdalje do kraja juna fiskalne godine. Ukoliko se budžet usvoji do 31. marta, odluka prestaje da važi danom njegovog usvajanja.

Većinom glasova novoformirane pozicije okupljneoko SNSD i sačinjava je 12 odbornika, usvojen je i Nacrt budžeta za 2021. godinu sa prihodima i rashodima u visini od 7,320.000 maraka. To je za 18,2 posto manje u odnosu na planirana budžetska sredstva rebalansom za 2020. godinu.

Najviše srsdstava očekuje se od poreskih i neporeskih prihoda u procentualnom iznosu od 92,5 posto.

Rashodi su usaglašeni sa prihodima i najviše sredstava planirano je za finansiranje ličnih primanja zaposlenih – preko 3,3 miliona maraka i to je samo 3,2 posto od planiranog ostvarenja na kraju ove godine i to za finansiranje novoprimljenih pripravnika. Ono gdje će biti, zbog problema sa korona virusom, osjetno manje para su izdaci za nefinansijsku imovinu, odnosno kapitalne investicije, za koje je planirano da se izdvoji 837.000 maraka ili svega 32,7 posto od očekivanog ostvarenje na kraju 2020.

Odbornici su primili na znanje i informaciju o izvršenju budžeta opštine za period januar – septembar tekuće godine. Prihodi su ostvareni u iznosu od 6,6 miliona maraka ili 83,4 posto od plana, a za 19,9 posto više u odnosu na isti period 2019. godine. Rashodi su ostvareni u iznosu od 4,3 posto uz suficit od milion i 15.000 maraka.

Odbornici su donijeli i nekoliko odluka na aktuelna pitanja za budući rad. Među njima je i odluka o delegiranju odbornika za zaključivanje braka.