U susret zimskoj turističkoj sezoni – Borike plaču za gostima

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 07. decembra 2020. 058.ba

ROGATICA – Nekad poznata turistička destinacija Borike kod Rogatuice, u koje se i ljeti i zimi rado dolazilo i sa zadovoljstvom odlazilo i ponovo vraćalo, posljednjih nekoliko godina doživjele su pravi kolaps. Nestale su sa svih turističkh mapa i o njima se više ne priča. Nema ih ni na lokalnom ni na širem planu.

Zanimljivo, čude se Boričani, da je erozija došla kada se najmanje očekivalo. Prije svega hotel „Borike“, koji je otvoren davnme 1974. godine, a potpuno renoviran u periodu 2012 i 2013. godine uz investiciju od preko 300.000 maraka.

Tada je hotel prekriven je novim limenim krovom boje okolnih stoljetnih borova, rekonstruisano je ulazno stepenište uz izgradnju staze za invalide, postavljena nova nadstrešnica i učinjeno niz drugih inovacija u unutrašnjem dijelu hotela u kome je 35 ležajeva za odrasle, odnosno 50 za djecu, u pet trokrevetnih i devet dvokrevetnih soba uz apartman i restoran kapaciteta 100 sjedišta. Tu je i lovačka soba i sala za poslovne sastanke, velika terasa i neograničen parking prostor u bližoj i daljoj okolini hotela.

Sve je to džaba, sa sjetom pričaju Boričani. Hotel je zatvoren i bez turista koji su nekada, posebno u zimskom periodu, tražili mjesto više na koje se čekalo danima. Jer, Borike na nadmorskoj visini od 1000 metara su oduvijek važile kao vazdušna banja uz mijenja krvne slike za samo nekoliko dana boravka i šetnje kroz prekrasne boričke krajolike. Nema više ni nadaleko poznate ergele konja bosansko-brdske pasmine. Uz sve to, Borike su na domak Sarajeva i Jahorine, na domak Višegrada i njegovih znamenitosti, na jednoj strani, i Starog Broda na drugoj strani sa kojim su povezane novim putem preko Starogorskih stijena, koga je izgradilo ŠG „Sjemeć“. Davalo to nastavak svijetle perspektive i ne samo Borikama nego i cijelom ovom kraju i cijeloj opštini Rogatica.

„Feler“ je, kazuju Boričani, u tri privatizacije sve gora od gore. Trenutno se ne zna ni ko je titular hotela. Jedni kažu Mladen Stojanović iz Banja Luke i Milorad Pikula iz Nevesinja, a drugi DOO „XXX“ Zorana Šljivića iz Mokrog kod Pala. Ima navodno i treći, koji je kreditirao rekonstrukciju?!

Ko je da je hotelu na Borikama se ne piše dobro. „Plače“ za gostima, ali i pomalo propada. Već nema armatura na kojim su bile vanjske svjetiljke. Kako je u unutrašnjosti ne zna se, jer se ne može vidjeti od jakih zavjesa na prozorima, reče jedan Boreičanin, koji zamoli da mu se ime ne navodi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.