Virus korona u Rogatici – Oporavljeno 956 pacijenata

30.12.2020.

ROGATICA – Godina, čijem „životu“ odbrojavamo posljednje sate, ostaće posebno zapamćena po virusu korona, ili „kovid 19“, kako još zovu ovu pošast koja nije mimoišla ni opštinu Rogatica.

Prema podacima koji se precizno vode u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ sa virusom na ovaj ili onaj način, da su pozitivni ili „kao vjerovatni slučajevi“, bilo je tretirano skoro hiljadu Rogatičana od kojih se liječenjem i izolacijama oporavilo 956. Trenutno je pozitivnih 5-6 lica, a kao „vjerovatni slučajevi“ pod nazorom je 25 lica, a, nažalost, bitku sa virusom izgubilo je 8 lica, reče direktor Doma zdravlja doktor Siniša Milješić.

Radi se, dodao je doktor Milješić, koji je od prvog dana borbe protiv virusa korona, 5. aprila, na čelu malog tima medicinara u kovid ambulanti, pa je čak jedno vrijeme i sam se borio za svoj život i život članova porodice, o starijim licima koja su imala i više drugih hroničnih bolesti. Svi oni su posljednje dane života proveli uglavnom u Univerzitetskoj bolnici u Foči u kojoj je trenutno na liječenju još četiri naša pacijenta sa početnom dijagnozom „vjerovatni slučajevi korone“.

Da virus ne bira, reče još dr Milješić, pokazuje i podatak da je u Domu zdravlja „stigao“ dva ljekara, tri ostala medicinska radnika, i po jednog vozača i higijeničara-čistačicu.

Vrhunac problema pandemije virusa korona u Rogatici bio je novembar i prva polovina decembra kada je u kovid ambulanti istovremeno bilo po 10 i više pacijenata na infuziji. Trenutno je stanje u blagom mirovanju, ali pošto već od sutra počinju praznični dani uz uobičajena češća zajednička okupljanje i kontakte, doktor Milješić upućuje svoj apel i usput prenosi i zaključak Opštinskog štaba za vanredne situacije, da se što manje okupljaju i obavezno nose zaštitne maske koje imaju dvostruku ulogu – ličnu i zaštitu drugog od sebe, da drže fizičku distancu od 1,5 do 2 metra i da se pridržavaju ostalih mjera na koje je obavezao Republički štab za vanredne situacije.

Na taj način, zaključio je doktor Milješić, zaštitićemo sebe i druge, ali i pomoći zdravstvenim radnicima na svim nivoima koji su prvi na udaru nevidljivog neprijatelja.

Treba, poručuje još on, izdržati do dolaska i u našu opštinu vakcine protiv opasnog virusa, a ona se očekuje krajem februara ili početkom marta.