Badnji dan i Badnje veče u Rogatici – Svečano u porti i crkvi Svete Trojice

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 06. januara 2021. 058.ba

ROGATICA – U prkos pandemiji virusa korona, tradicionalno u Rogatici je obilježen Badnji dan. Odsječeni su i doneseni badnjaci koji predstavljaju drvo koje su pastiri donijeli i koje je založeno u hladnoj pećini kada se Hristos rodio Uz to ispečene su brojne pečenice pripremljena juče na Tucindan.

Što se tiče Badnje večeri i ove godine je tradicionalno obilježena nošenjem badnjaka u povorci koja je pošla od benzinske pumpe na ulazu u Rogaticu iz pravca Podromanije i Sokoca i prošle duž ulice Srpske sloge do crkve Svete Trojice. U povorci, koju je vodio starješina crkve u Rogatici protojerej-stavrofor Predrag Masal, bilo je više desetina uglavnom mladih Rogatičana. Povorka se prvo zaustavila kod Spomen-kapele u centru grada, koja čuva sjećanje na 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-otadžibnom ratu, gdje je ostavljen jedan od badnjaka.

U nastavku povorka je došla do pred crkvu Svete Trojice gdje su badnjake i njegove nosioce među kojima je i kum badnjaka Marinko Bojić-Tajskon, koji ih je dovezao, dočekali protojerej stavrofor Zoran Jerinić i prota Milorad Novaković.

Zatim je u crkvi, koja je bila dupke puna uglavnom mladih vjernika, održano večernje bogosluženje u okviru koga su osvećeni badnjaci koji su nakon toga nošeni u rukama Duška Ikonića, predsjednika Crkvene opštine Rogatica, Petra Paunića, velikog crkvenog donatora, i Dojčila Vasiljevića, naloženi na unaprijed pripremljenu vatru u porti crkve.

I ovo badnja večeri nije izostala slama simbola na kojoj se rodio Isus Hristos i neizostavno pijukanje djece koja su nagrađena mnoštvom bombona i drugih slatkiša.

I pored kiše koja je padala cijelo badnja veče, nije izostalo ni kuvano crno vino kojm su posluženi svi koji su ga poželjeli.

U ponoć je održana ponoćna molitva posvećena Božiću kao Danu rođenja Bogomladenca Isusa Hrista, dana života, mira i praštanja uz tradicionalno – Mir Božiji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi.

Božićno jutro u svim pravoslavnim hrišćanskim porodicama najaviće polaznici, kao specijalni gosti i vijesnici sreće u nastupajućoj godini. Sa polaznikom se porodice mrse nakon višenedjeljenog posta i nastavljaju ostali običaji posvećeni Božiću kao najradosnijem prazniku u godini.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.