Lovci ubili dva vuka

12.01.2021.

ČAJNIČE – Došla nam je zima i hladni dani. Praznike je uljepšao snijeg. I sve bi bilo idilično da šumske zvijeri, gladne i opasne, nisu počele da pohode čajnička sela.

Vuk je moćna, i često divljenja vrijedna zvjerka, ali izuzetno krvoločna i opasna po stočni fond i seljaka koji živi od toga.

Postali su drski sve bliže prilazeći selima, tražeći lak plijen u vidu domaće stoke. A stradali su i psi.

Ovih dana u Čajniču su lovci ubili dva velika primjerka. Jednog je vuka, tačnije vučicu ubio Goran Tošić u selu Bjeluše, drugog Slaviša Purković u selu Vučenići.

“Narod u ovom kraju živi uglavnom od poljoprivredne proizvodnje i stočarstva, ali nam u poslednje vrijeme vukovi nanose velike štete na stoci. Čak su i pse klali više puta.
Počeli su da dolaze kućama jer hrane nema. Srneću divljač su skoro uništili. U selu ima djece koja pješače u školu 5.5km, pa djeca sa strahom odlaze i dolaze.”, rekao nam je Goran Tošić.

Vuk je na vrhu lanca ishrane u našim krajevima. Najbrža životinja na snijegu. Nema prirodnih neprijatelja. Jedina životinja koja ga je mogla ugroziti je ris, a oni su nestali iz ovih krajeva prije više decenija. Stoga se više množe i postaju prava prijetnja.