Lovci ubili dva vuka

Foto: Goran Tošić i Marko Gigović - 12. januara 2021. 058.ba

ČAJNIČE – Došla nam je zima i hladni dani. Praznike je uljepšao snijeg. I sve bi bilo idilično da šumske zvijeri, gladne i opasne, nisu počele da pohode čajnička sela.

Vuk je moćna, i često divljenja vrijedna zvjerka, ali izuzetno krvoločna i opasna po stočni fond i seljaka koji živi od toga.

Postali su drski sve bliže prilazeći selima, tražeći lak plijen u vidu domaće stoke. A stradali su i psi.

Ovih dana u Čajniču su lovci ubili dva velika primjerka. Jednog je vuka, tačnije vučicu ubio Goran Tošić u selu Bjeluše, drugog Slaviša Purković u selu Vučenići.

„Narod u ovom kraju živi uglavnom od poljoprivredne proizvodnje i stočarstva, ali nam u poslednje vrijeme vukovi nanose velike štete na stoci. Čak su i pse klali više puta.
Počeli su da dolaze kućama jer hrane nema. Srneću divljač su skoro uništili. U selu ima djece koja pješače u školu 5.5km, pa djeca sa strahom odlaze i dolaze.“, rekao nam je Goran Tošić.

Vuk je na vrhu lanca ishrane u našim krajevima. Najbrža životinja na snijegu. Nema prirodnih neprijatelja. Jedina životinja koja ga je mogla ugroziti je ris, a oni su nestali iz ovih krajeva prije više decenija. Stoga se više množe i postaju prava prijetnja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.