Nagrade za najbolje literarne i likone radove uz Dan Republike

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 11. januara 2021. 058.ba

Svečanost u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici

ROGATICA – Skromnom manifestacijom, koja je zbog pandemije virusa korona, zamijenila tradicionalnu svečanu akademiju na kojoj je Prosvjetno pedagoki zavod Repubike Srpske i svake godine druga lokalna zajednica povodom Dana Republike Srpske 9. Januara, organizuje proglašđenje najboljih među učenicima osnovnih i srednjih škola u Republici iz oblasti literernih i likovnih radova, danas su u Rogatici proglašeni najbolji na konkursu uz ovogodišnji Dan Republike.

Organizator manifestacije, koju je pratila i prigodna izložba najuspjeliojih radova i manji broj prosvjetnih radnika, bili su Pedagoški zavod Republike i opština Rogatica, koji su zajedno izdali i posebnu publikaciju pod naslovom „Republici Srpskoj za 29. rođendan“ sa najuspješnijim literernim i likovnim radovima sa ovogodišnehg konkursa, a dobar domaćin bila je Osnovna škola „Sveti Sava“ u Rogatici.

Na konkursu, rekao je ovom prilikom direktor Zavoda Predrag Damjanović, prijavljeno je 650 literarnih radiva iz 123 osnovne i srednje škole i 1998 likovnih radova iz 105 škola diljem Republike Srpske.

Za najbolji u oblasti likovnih radova za osnovce proglašen je i prvu nagradu ponio rad Alekse Tabakovića iz Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bileći. Druga nagrada pripala je Mariji Bojat iz OŠ „Sveti Sava“ u Rogatici i treća Anđelini Mijatović iz Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Đulića kod Teslića.

U konkurenciji likovnih radova srednjoškolaca prva gagrada pripala je Milanu Đakoviću iz Tehnološke škole u Banja Luci, Drugu nagradu ponijela je Sara Bogdan iz SŠC „Mihailo Pupin“ Iz Dervente i treću Miloš Lučić iz SŠC „Vasilije Ostroški“ iz Sokoca.

Najbolji literarni rad u konkurenciji osnovaca na temu „Republike Srpske“ uradila je i prvu nagradu dobila Gabrijela Kos iz OŠ „Đuro Jakšić“ iz Šargovca kod Banja Luke. Druga nagrada za rad „Daj, gugane, jedno pero“ pripala je Srni Frank iz OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Teslića i treća, opet na temu „Republika Srpska“ učenici Milici Đurđević iz OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Istočne Ilidže.

Kod literaraca srednjih škola prvu nagradu za rad „Data i zadata“ ponijela je Jovana Stijak iz SŠCu Kostajnici, drugu na temu „Republika Srpšska“ Nikolina Erak iz Medicinske škole u Banja Luci i treću na temu „Moja Republike“ Anastasija Bajić iz Gimnazcije u Banja Luci.

Nagrade u knjigama, opet zbog virusa korona, za nagrađene sa područja Sarajevsko-romanijske regije uručene su odmah, dok će ostalim nagrađenim biti uručene u matičnim školama rekao je direktor Damjanović uz napomenu da ovakve manifestacije poseban značaj dobijaju u ovom teškim vremenima kada su neki umislili da mimo volje naroda mogu dekretom ukinuti rođendan Republike Srpske. Teška vremena i pritisci na Srpsku traju od dana nejnog stvaranja, kada mnogi nedobronamjerni žele da po svaku cijenu i sve načine umanje značaj postojanja Republike Srpske. Mi i na ovaj način šaljemo jasne poruke da je 9. Januar rođendan Republike Srpske i da će to biti i za vjeki vjekova.

Na tom putu posebnu ulogu i zadatak, naglasio je direktor Zavoda, imamo mi koji radimo u prosvjeti i kulturi da svaki dan i svaki naš potez bude doprinos jačanju Republike Srpske. To neće biti teško ako dosljedno afirmišemo nadležnosti Srppske u oblasti obrazovanja i ne dozvolimo da se ona prenese na druge. U našim školama treba koristiit samo udžbenike koji su izdani u Republici Srpskoj i odobreni od resornog ministarstva i u skladu sa specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije. Tu je i obaveza čuvanja srpskog jezika i ćirilice i da sve manifestacije u školama i odsad kao i dosad budu u funkciji afirmacije Republike Srpske.

Na kraju je Damjanović, u ime Pedagoškog zavoda i lično ime, svim prosvjetnim radnicima, đacima i njihovim porodicama čestitao Novu 2021. godinu, Božićne praznike i Dan Republike sa željom za puno zdravlja, sreće i uspjeha i da slavimo ponosnu i vječnu Republiku Srpsku koju treba da predamo novim naraštajima još ljepšu i usjšeniju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.