Otpad prijeti da ugrozi proizvodnju hidroelektrane Višegrad (VIDEO)

SRNA - Jovana Borovčanin - 02. januara 2021. 058.ba

VIŠEGRAD – Na krunu brane u Višegradu pristiglo je oko četiri hiljade kubika plutajućeg otpada usljed pucanja specijalne lančanice, što bi moglo da ugrozi rad preduzeća „HE na Drini“, rekao je direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić.

Perišić rekao je novinarima da je zbog velike količine vode koja je posljednjih dana prolazila rijekom Drinom došlo do pucanja gornje lančanice koja treba da zadržava plutajući otpad, a sa kojim hidroelektrana ima višedecenijski problem.

„Naši radnici su uspjeli da saniraju problem i da povežu gornju lančanicu, tako da nam ostaje da saniramo otpad sa krune. Naš zadatak je da angažujemo sopstvene snage i preduzeća koja se bave ovim problemom kako ne bismo dozvolili ugrožavanje proizvodnje na našoj hidroelektrani“, naglasio je Perišić.

On je naveo da se sa ovim problemom sami bore i da njihova saznanja nisu optimistična jer bi moglo još otpada da dođe.

„U gornjem toku rijeke Drine nalazi se desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama rijeke Drine, počev od Prače, Tare, Pive, a najviše rijeke Lim“, dodao je Perišić.

On je izrazio očekivanje da će se u rješavanje ovog problema uključiti više institucije i iz Srbije i Crne Gore, iz kojih dolazi plutajući otpad.

Perišić je podsjetio da ovo preduzeće ima specijalizovano vozilo za otpad i da je oko 20 ljudi angažovano na izvlačenju otpada iz rijeke.

Problem nekoliko hiljada kubika plutajućeg otpada na rijekama Lim, Tari i Drini, koji ugrožava rad Hidroelektrane „Višegrad“ ni nakon više od dvije godine kako je u Višegradu održan trilateralni sastanak resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, nije riješen.

Iako su se predstavnici Crne Gore obavezali da će u što skorijem vremenskom periodu riješiti ovo pitanje, pomaka nije bilo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: