PETROVIĆ: SNSD je protiv nezakonitog rada skupštine u Višegradu

18.01.2021.

Pero Petrović

VIŠEGRAD – Opštinski odbor SNSD-a Višegrad smatra da je prva sjednica novog saziva Skupštine opštine Višegrad bila neregularna, jer nije zakazana u skladu sa procedurama, Poslovnikom i Statutom, zbog čega iz ovog odbora najavljuju da će pokrenuti postupke kod nadležnih institucija koje će dati mišljenje o tome.

Predsjednik OO SNSD-a Pero Petrović rekao je, na konferenciji za novinare koju je organizovao povodom održavanja prve sjednice SO Višegrad /12. januara/, da je zakazivanje i održavanje te sjednice bilo u potpunosti nelegalno i nelegitimno i da je prekršeno više članova Poslovnika, Statuta i Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Pokrenućemo postupke kod nadležnih institucija koje će dati mišljenje o tome. Ja sam više nego ubijeđen da će nadležne institucije potvrditi ovakvo naše mišljenje”, naglasio je Petrović.

On je naglasio da SNSD u Višegradu ne opstruiše niti ima namjeru da opstruiše formiranje lokalne skupštine, ali da se bore protiv nezakonitog rada onih koji žele da na takav način konstituišu lokalni parlament.

Petrović je istakao da OO SNSD-a ne odustaje od formiranja skupštinske većine i da za sada u njihovoj koaliciji imaju 10 odbornika koji su složni i daju punu podršku načelniku opštine Mladenu Đureviću.

“Nakon ovih dešavanja u vezi sa zakazivanjem i održavanjem nelegalne prve sjednice, sigurni smo da i odbornici koji su bili spremni na formiranje skupštinske većine bez SNSD-a, kao ubjedljivo najjače političke partije u Višegradu, shvataju da nije bilo potrebe za neregularnim postupcima i da je to sve moglo da se uradi i bez kršenja Zakona i Poslovnika”, naveo je Petrović.

On je rekao da je ova stranka spremna na saradnju sa svima koji žele dobro ovom gradu, te naglasio da takvih odbornika ima i na suprotnoj strani i da su, kako je naveo, razočarani postupcima stranačkih kolega.

Načelnik Đurević, koji je i potpredsjednik OO SNSD, rekao je da će žalbu na sve donesene odluke podnijeti relevantnim ministarstvima i institucijama radi utvrđivanja ustavnosti i zakonitosti tih odluka.

Odbornik novoformirane Narodne partije Srpske Mladenko Tasić rekao je da je napravljen niz propusta prilikom zakazivanja sjednice, da nisu ispoštovane prethodne radnje u vezi sa zakonski predviđenim rokovima za zakazivanje i dostavljanje materijala za prvu skupštinu.

“U pripremi za prvu sjednicu zaobišli su načelnika koji jedini prema zakonu, Statutu i Poslovniku daje prijedloge za imenovanje i razrješenje zamjenika načelnika i načelnika odjeljenja. Stoga smatram da je sjednica nezakonita, kao i sve odluke koje je usvojilo 11 odbornika iz nezakonski pripremljenog dnevnog reda”, naveo je Tasić.

On smatra da prvu sjednicu treba ponovo zakazati prema Statutu i Poslovniku SO isključivo kako tamo stoji, da sjednicu i dnevni red pripremaju načelnik, predsjednik Skupštine ili njegov potpredsjednik ili najstariji odbornik sa sekretarom opštine kao tehničkim licem koje će im u tome pomoći.

“A mi smo imali situaciju da je sekretar Skupštine dao sebi za pravo da sve to uradi sam, zanemarujući zakonski propisane procedure”, ukazao je Tasić.

Deset od ukupno 21 odbornika novog saziva Skupštine opštine Višegrad smatra prvu sjednicu, održanu 12. januara, samo pokušajem formiranja vlasti, dok je 11 odbornika nastavilo sa radom i izborom rukovodstva i radnih tijela.

SRNA - Jovana Borovčanin