Poštovati odluku ministarstva o ispravnosti prve sjednice

30.01.2021.

VIŠEGRAD – Predstavnici svih političkih partija u Višegradu usaglasili su danas da će poštovati odluku Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske o ispravnosti održavanja prve sjednice Skupštine opštine Višegrad, održane 12. januara, koju je osporilo 10 odbornika.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je novinarima da i dalje smatra da nije bila po zakonu, opštinskom statutu i Poslovniku prva sjednica Skupštine opštine na kojoj je za predsjednika lokalnog parlamenta izabran Muamer Sofović iz Stranke „Narod i pravda“, a potpredsjednika Marko Ristić iz SPS „Budućnost Srpske“.

Tada je deset odbornika osporavalo ovo zasjedanje, smatrajući ga neregularnim, a riječ je o sedam odbornika SNSD-a, te po jednom iz Ujedinjene Srpske, SDA i nezavisnom, koji tada nisu položili svečanu zakletvu.

Uprkos tome, 11 odbornika nastavilo je sa radom i izborom rukovodstva i radnih tijela višegradske SO, a predvodili su ih četiri odbornika SDS-a, te po jedan odbornik NDP-a, PDP-a, DNS-a, Pokreta za Višegrad, SPS-a, „Narod i pravda“ i SNS-a.

„Obratili smo se nadležnom ministarstvu za nadzor za donesene akte sa prve sjednice, a oni će odlučiti da li je ona održana u skladu sa zakonom ili nije. Svi iz naše koalicije smatramo da treba sačekati mišljenje Ministarstva, da ne treba praviti nove greške i nova kršenja zakona“, istakao je Đurević.

On ističe da je današnji sastanak održan u zajedničkom interesa svih građana Višegrada.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Muamer Sofović rekao je da su današnjim sastankom predstavnici političkih partija približili stavove za poštovanje odluke nadležnog ministarstva koje će donijeti odluku o prvoj sjednici lokalnog parlamenta.

„Nećemo ići dalje u nesporazume i pokretanje tužbi prema sudovima. Poštovaćemo odluku Ministarstva uprave i lokalne samouprave“, naveo je Sofović.

Predsjednik Opštinskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Pero Petrović rekao je da su na današnjem sastanku pokušali približiti stavove oko funkcionisanja lokalne skupštine.

„Naše mišljenje je da prva sjednica nije održana u skladu sa važećim aktima dok suprotna strana tvrdi suprotno. Dogovoreno je da obje strane prihvate mišljenje Ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike Srpske bez obzira na naša suprotna mišljenja“, naveo je Petrović.

Predsjednik Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke Miroslav Kojić rekao je da su se svi odbornici novog saziva lokalnog parlamenta dogovorili da će čekati odluku resornog ministarstva i da će se ponašati u skladu sa tim.

Opština Višegrad je 12. januara, kada je održana prva sjednica novog saziva lokalnog parlamenta, uputila zahtjev Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Srpske za kontrolu zakonitosti akata koje je donijela Skupština opštine Višegrad.