Rogatica sa sve manje stanovnika, a raste broj višečlanih porodica

06.01.2021.

ROGATICA – Krajem novembra navršilo se 13 godina od kada je u Rogatici formirano udruženje porodica sa četvoro i više djece „Napredak“. Do današnjih dana imalo je dosta usjeha ali i promašaja u radu da bi, kako reče aktuelni predsjednik udruženja Siniša Perković, došlo do trenutnih 94 porodice sa četvoro i više djece i postalo primjer dobrog rada.

Među njima je po jedna porodica sa desetoro, sedmoro i šestoro djece, 13 porodica sa petoro i 78 porodica sa četvoro i više djece, od kojih je 393-troje starosti do 26 godina.

Ono što je zanimljivo, dodaje Perković, jeste podatak da kod nas u udruženju iz godine u godinu raste broj porodica. Samo ove u odnosu na kraj prošle, 2019. godine, povećan je za šest iako je, tvrdi se, iz Rogatice u druga, veća, mjesta prije svega radi većeg izbora školovanja djece i lakšeg zapošljavanja, otišao znatan broj cijelih porodica.

Interesantno je, naglašava on, smanjuje nam se broj stanovnika, a raste broj novorođenčadi. Pokazuje to i podatak da je sa 16. oktobrom Rogatica dobila 100-to novorođenče, koga je načelnik opštine Milorad Jagodić nagradio sa 2000 maraka, a prošle godine taj broj je bio za dvadesetak manji.

Na povećanje broja novorođenčadi i porodica sa četvoro i više djece, smatra Perkvoić, bez sumnje ima odraza i pronatalitetna politika koju vodi opština i društvo u cjelini.

Kao što se zna, naglasio je on, opština Rogatica nagrađuje svako novorođenče sa 500 maraka, snosi troškove do 1500 maraka za tri pokušaja vantjelesne oplodnje i na druge načine stimuliše rađanje djece.

Tu politiku osjtilo je i naše udruženje. Od Opštine na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem dobili smo na korišćenje kancelariju za rad udruženja za koju ne plaćamo kiriju, grijanje, struju i ostale troškove. Uz to opština je omogućila da djeca članova našeg udruženja ne plaćaju upisnine za školovanje u ovdašnjem Srednjoškolskom centru i takse za dokumenta koja se izdaju u opštinskoj administraciji. Ni jedno dijete iz porodica sa četvoro i više djece ne plaća članarine ni u jednoj grani sporta, osim karatea, na području opštine.

Uz sve ovo, zahvaljujući opštini i načelniku Jagodiću, mi već tri godine uzastopno dijelimo novogodišnje paketiće djeci do navršenih 10 godina starosti.

Pred Novu 2021. i božićne praznike, na samom kraju sada već prošle godine, podijelili smo paketiće za 100 djece, koja zbog pandemije virusa „kovid 19“ , nisu zajednički primili poklon opštine, nego ih je, u njihovo ime, pojedinačno preuzimao jedan od roditelja.

Kao i u mnogim sličnim i drugim udruženjima, nastavio je Perković, i mi imamo ne mali broj problema za još uspješniji rad. Osnovni je što dosta naših članova nema riješeno stambeno pitanje. Najviše ih živi sa roditeljima, braćom i setrama. Uz to u značajnom dijelu porodica nije zaposlen ni jedan član itd.

Zato u novu godinu ulazimo sa nadom da će se broj porodica sa četvoro i više djece i dalje povećavati i da će nas opština uvrstiti u red stalnih budžetskih potrošača. To bi omogućilo da zaposlimo jedno lice koje bi se profesionalno brinulo o realizaciji ciljeva radi kojih smo i osnovali udruženje.

To je, u prvom redu, poboljšanje položaja porodica sa četvoro i više djece, stimulisanje nataliteta, zdravstveno stanje roditelja i djece i na druge načine pomoć članovima našeg udruženja, reče na kraju Siniša Perković, kome u radu pomaže Vedrana Mijatović, majka četvoro djece, na funkciji predsjednika Skupštine udruženja. Tu su, takođe, sa četvoro i više djece članovi upravnog odbora Gordana Vučak, Slađan Jagodić, Marina Kušić, Dragana Vukojičić, Snježana Kozić, Jovana Košarac i Ivana Nikolić, naravno svi redom na volonterskoj osnovi i bez feninga naknade po bilo kojoj osnovi.

Tekst i foto: Sreten Mitrović