Počela vakcinacija u Foči

24.02.2021.

FOČA – Vakcinacijom četrdeset zdravstvenih radnika ruskom vakcinom „Sputnjik V“ protiv virusa korona počela je imunizacija i u Univerzitetskoj bolnici u Foči. Prioritet su imali zdravstveni radnici Kovid odjeljenja, koji su u najvećem riziku od oboljevanja virusom korona.

Prvu dozu ruske vakcine protiv virusa korona primila je Ana Vladičić, specijalista za plućne bolesti, koja je na svojoj koži osjetila posljedice zaraze kovidom-19.

-Preležala sam koronu u oktobru prošle godine, imam antitijela, ali smatram da je vakcinacija prijeko potrebna da bismo se svi zaštitili. Preporučila bih svim građanima Srpske da se vakcinišu-rekla je Vladičićeva.

Da je imunizacija ključno oružje u suzbijanju pandemije najbolje znaju ljekari koji su skoro godinu dana na prvoj liniji fronta protiv virusa korona. Među njima hirurg Velibor Simetić i internista-kardiolog Slađana Popović.

-Vakcinisao sam se, smatram da svi ljekari i građani Srpske treba da se vakcinišu, to je naša dužnost i obaveza-rekao je Simetić.

-Niko nema razlog da se plaši vakcine, nema neželjenih dejstava. Lijeka nemamo, a ovo je jedini način da se zaštitimo i borimo sa virusom-smatra Popovićeva.

Zdravstveni radnici u Foči obučeni su za vakcinaciju ruskim „Sputnjikom V“ koja se odvija po ranije utvrđenom planu i rasporedu, a sve pod nadzorom Instituta za javno zdravstvo Srpske.

-Ovom vakcinom se ne unosi prouzrokovač virusa, kao kod kineske vakcine, nego se na nosaču na drugom virusu unosi gen za proizvodnju tog ključnog proteina koji pomaže SARS virusu da uđe u naše ćelije, tako da nakon ulaska u naš organizam vrlo brzo počinju da se stvaraju antitijela na taj protein, kao i ćelije pamćenja koje pomažu antitijelima da se borimo sa eventualnim ulaskom virusa u naš organizam-pojasnila je epidemiolog Instituta, Biljana Mijović.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić, koji je zajedno sa kolegama primio rusku vakcinu, imunizaciju smatra civilizacijskim iskorakom i najdjelotvornijim načinom borbe protiv opakog virusa.

-Mislim da je ovo početak nečega što svakako treba da se nastavi u budućnosti, da svi treba da dobiju vakcinu, jer je vakcinacija nešto što je svima nama potrebno-kazao je Marić.

Revakcinacija zdravstvenih radnika koji su danas primili prvu dozu vakcine „Sputnjik V“ planirana je za 21 dan. Ranije je dio ljekara Univerzitetske bolnice u Foči vakcinisan u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.