SO-e Rogatica – Gradiće se spomenik palim borcima

26.02.2021.

ROGATICA – Od sredstava po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata, vodnih naknada za korišćenje elektroenergetsdkih objekata i naknada po osnoivu promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, u budžet opštine Rogatica ove godine treba da se slije 1,333.328 maraka.

Pošto ova sredstva ne mogu ići u plate i druga primanja zaposlenih u opštinskoj administraciji, odbornici SO-e na danas održanoj trećoj redovnoj sjednici donijeli su plan njihovog utroška u „ostele“ namjene.

Tako će 704.000 maraka od naknada po osnovu sječe drvnih sortimenata, 254.000 biti utrošeno na sanaciju i investiciono održavanje javnih objekata prema programu rada načelnika opštine, 150.000 za sanaciju i asfaltiranje ulica i makadamskih puteva širom opštine, 100.000 za kupovinu zemljišta za izgradnju stambene zgrade za mlade bračne parove, 80.000 za projektovanje i izgradnju spomenika poginulim borcima u posljenjem odbrambeno-otadžbinskom rata, 70.000 za rekonstrukciju javne rasvjete u Mjesnoj zajednici Plješevica i 50.000 maraka za uređenje šetališta uz obalu rijeke Rakitnica – druga faza.

Od očekivanih 510.000 maraka po osnovu koncesija, 160.000 ili 31,3 posto, biće utrošeno za izgradnju primarnih infrastrukturnih objekata, 190.000 za stipendiranje đaka i studenata, 110.000 za stimulisanje nataliteta i 50.000 maraka za subvencije u poljoprivredi.

Sa ranije neiskorišćenih i novoakumuliranih sredstava od naknada od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe u visini od 59.000 utrošiće se za izradu Osnova zaštite i uređenja poljoprivrednog zemljišta koje je zapušteno i lošijeg kvaliteta.

I planiranoh 60.000 maraka od vodnih naknada biće utrošeno za izgradnju vodovodnog sistema u prigradskim naseljima Plješevica, Ćemanovići i Donji Seljani.

ODBORNICI DONIJELI 65 ODLUKA

Krcata podacima, ali bez veće rasprave, sa 12 glasova pozicije i 7 uzdržanih glasova opozicije,usvojena je informacija o radu SO-e tokom 2020. U njoj je navedeno da je opštinski parlament, zbog pandemije virusa korona, umjesto planiranih 11 redovnih, održao 6 sjednica. Doneseno je 65 odluka, razmatrano i prihvaćeno 22 informacije, 23 izvještaja i 11 programa i planova uz visoko prisustvo sjednicama odbornika – 17,3 po sjednici od ukupno 19.

NAČELNIKU PUNE RUKE POSLA

Znatno veću pažnju, sasvim očekivano, izazvao je prijedlog Programa rada načelnika opštine za tekuću 2021. godinu.

Pored širih uvodnih napomena Program sadrži zadatke načelnika u oblasti privrednog lokalnog ekonomskog razvoja. Zadaci iz ove oblasti svrstani su u 20 tačaka počev od nastavka izgradnje sportske dvorane do na 20-tom mjestu kupovine zemljišta za izgradnju stambene zgrade za mlade bračne parove.

Tu je i konkretan plan društvenog razvoja. Između ostalog u jednom dijelu navedeno je da će u cilju stimulisanje nataliteta svako novorođeno dijete biti nagrađeno sa po 1000 maraka, a za liječenje steriliteta bračnim parovima će se pružati podrška do 2000 maraka.

U ovom dijelu programa predviđeno je da će se u okviru Srednjoškolskog centra „27. januar“ ove godine uz odjeljenje, ili odjeljenja, gimnazije društveno-jezičkog smjera biti novo-staro zanimanje elektroinstalater i potpuno novo – carinski tehničar.

NOVI CJENOVNIK POGREBNIH USLUGA

Odbornici su donijeli i nekoliko odluka. Među njima je i o davanju saglasnosti na cjenovnik komunalnih usluga JKP „Vrela Seljani“. Radi se o cjenovniku pogrebnih usluga prema kome će u groblju Lužnica parcela za jedno grobno mjesto plaćati 182,50 maraka sa PDV-om, dok će izrada dubinske jedinične grobnice koštati 996 maraka itd.

INSPEKCIJE NA VISINI ZADATAKA

Razmatrane su i jednoglasno svih 19 odobrnika prihvaćene informacije o stanju upravnog rješavanja u Opštinskoj upravi za period 1. januar – 31. decembar 2020. i o realizaciji procesa registracije zajednica etažnih vlasnika i privatizacije državnih stanova.

Jednoglasno odbornici su prihvatili i izvještaje o radu tokom 2020. tržišne, poljoprivredne i veterinarske inspekcije, inspektora za hranu i ovlaštenog zdravstvenog inspektora, inspektora saobraćaja i rada i komunalne policije.