Dobrunsko jezero

21.03.2021.

Pripremio: Bogdan Marić

VIŠEGRAD – Dobrunsko jezero, (kako sam ga nazvao, jer još uvijek nema svoje ime), nastalo je u uvali nekadašnjih dobrunskih majdana, prema selu Razdoline. Stvaralo se od velikih kiša, topljenja snijegova, a najvećim dijelom od razdolinskog potoka, koji je malo iznad njega ponirao, pa jednim dijelom izvirao ponovo ovdje, a drugi dio vode bi se gubio, da bi tokom ljeta i sušnih dana jezero nestajalo.

Monasi manastira Dobrun su se dosjetili da prihvate sav površinski tok vode razdolinskog potoka na njegovom ponoru, i usmjere ga preko stijena da pada u sadašnje jezero, čineći osim njega i prelijep vodopad.

“U početku sva voda koja je doticala, velikom brzinom bi ponirala i nestajala ko zna gdje. Bezuspješno smo pokušavali da začepimo rupe i pukotine u stijenama, za koje smo mislili da upijaju vodu, jezero nikako nije moglo da premaši njegov nekadašnji i moj zamišljeni nivo, koji bi bio dovoljan da ono opstane. Taman kad sam odustao, i pomislio da nema nade, nekim čudom primjetio sam da voda više ne otiče. Izgleda da je dugo trebalo da se zemlja nadoji vodom i tako ispuni sadašnje jezero…” – priča nam jedan od monaha koga smo imali sreće da sretnemo, kad je došao da hrani pastrmku.

Dakle pored toga što se odlično uklopilo u prirodni ambijent dobrunskih stijena i poprimilo odlike i ljepotu prirodnog jezera, sada je i uspješno poribljeno pastrmkom, kojoj su izgleda stvoreni idealni uslovi. To ni malo ne čudi, jer je potok planinski, čist, bistar i nikad se ne muti, a jezero ima onu lijepu zelenu boju poput naše Drine.

Naravno da kod nas ne može da bude sve dobro, pa se neko dosjetio da na obale onog starog jezerceta o kome niko nije vodio računa istresa otpad. Srećom odlaganje otpada je sad obustavljeno, a većina otpada je od prirodnih materijala, koji gore već preko 20 dana, kaže monah, u nadi da će ubrzo sve da izgori, da bi na mjestu posadio drveće i zasijao travu.

Ja im želim Božju pomoć i svu sreću u njihovim namjerama, a već su mnogo toga uradili.

Eto, ipak se nađe po neka fina priča u ova sumorna vremena.