Ministar Košarac u Rogatici

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Jovica Vasović - 10. marta 2021. 058.ba

ROGATICA – Ministar spoljne trgovine i ekonomskh odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac boravio je danas u Rogatici i razgovarao sa načelnikom opštine Miloradom Jagodićem.

Bilo je riječi o aktuelnim pitanima privrednog razvoja opštine. Posebano je bilo riječi o problemu plsmana merkantilnog i sjemenskog krompira čijom proizvodnjom se bavi najveći dio stanovništva ove opštine.

Procjena je, rečeno je, da u trapovima proizvođača ima blizu 8000 tona krompira za koga trenutno nema sigurnog kupca. Problem je izazvala i pandemija virusa korona, ali i nekontrolisani uvoz.

I u normalnim prilikama postoji višak krompira koji bi se najbolje rješavao izgradnjom prerađivačkih kapaciteta.

Slično je i sa plasmanom stoke, posebno jagnjadi. Ona već pristižu a kupaca nema.

Jedino gdje trenutno nema većih problema to je otkup mlijeka. On ide preko mljkara Pađeni i Milkos na obostrano zadovoljstvo osim u dijelu otkupne cijene koja je po mišljenju proizvođača niska i ne pokriva ni 80 posto troškova proizvodnje.

Nije izostalo ni informisanje o ostalim granama realnog sektora. Drvo prerađivači zapošljavaju oko 300 radnika. Bilo bi ih i više ali je veliki oprez od pandemije virusa korona. Probudila se i tekstilna industrija, ali je i dalje problem Nova tvornica prečistača. Nikako dajoj se nađe novi „gazda“ koji će pokrenuti proizvodnju i zaposliti postojeće i nove radnike.

Ministar Košarac obećao je da će on i ministarstvo kome je on na čelu učiniti sve da pomogne u rješavanju istaknutih problema.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.