Nove obaveze novom-starom načelniku Rogatice Miloradu Jagodiću

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 15. marta 2021. 058.ba

EKONOMIJA U CENTRU PAŽNJE

ROGATICA – Zbog kašnjenja lokalnih izbora i konstituisanja novog opštinskog parlamenta, Program rada načelnika opštine u Rogatici Milorada Jagodića za 2021. umjesto u decembru prošle, odbornici Skupštine opštine usvojili su tek krajem februara ove godine.

Ovaj dokumenat, reče načelnik Jagodić, je zbir svega onog na čemu će raditi opštinska administracija i prvenstveno je zasnovan na onom na što nas obavezuje Statut opštine i ostali fundamentalni akti među kojima je i Strategija lokalnog razvoja opštine za period 2018 – 2027. godina.

Velika su to i široka prava i obaveze. U tome značajnu ulogu će diktirati virus korona. Ako on popusti šanse su nam veće, a ako ostane kao u vrijeme usvajanja moga programa rada, biće teškoća. Moj prioritet ipak, su privreda i lokalni ekonomski razvoj, zakonito i transparentno izvršenje budžeta koji je ove godine usvojen u visini od 7 miliona i 320.000 maraka. To je za 18,2 posto manje od izvršenja u prošloj godini.

I sa tako umanjenim budžetom nastavićemo sa realizacijom ranije započetih i ne dovršenih projekata, a započećemo i neke nove.

U privredi posebnu pažnju posvetićemo razvoju drvne industrije i traženju mogućnosti aktiviranja Nove tvornice prečistača. Tu su i podsticaji razvoju malih i srednjih preduzeća, podrška subjektima iz oblasti proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda kroz uvođenje podsticaja za one od kojih se najviše očekuje kako bi na direktan način smanjili odliv posebno seoskog stanovništva.

Veliki dio obaveza načelnika i opštinske uprave odnosi se na nastavak izgradnje sportske dvorane koja će imati 853 sjedeća mjesta na tribinama za koju su izliveni temelji i stavljeni noseći stubovi. Tu je i realizacija projekta izgradnje atletske tartan-staze čija investicija prelazi 900.000 maraka, zatim izgradnja zgrade od 15 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica za koju su radovi počeli ovih dana. Ako sve bude išlo prema planu, a može ga poremetiti jedino „kovid 19“, u toku godine treba da počne izgradnja spomenika poginulim borcima u posljenjem odbrambeno-otadžbinskom ratu i realizacija projekta izgradnje javne rasvjete u Plješevici i Krmčićima, te rekonstrukcija elektrodistributivne mreže u više sela na području opštine.

Tu su, dodaje Jagodić, i radovi na poboljšanju stanja objekata Osnovne škole i Srednjoškolskog centra i izrada investiciono-tehničkje dokumentacije za daljinsko grijanje urbalnog dijela opštine, uređenje šetališta uz obalu rijeke Rakitnica (druga faza), te završna faza izgradnje pješačke staze pored magistralnog puta Rogatica – Kovanj.

Dosta posla biće i oko unapređenja vodosnadbijevanja, projekta „Jačanje uloge mjesne zajednice“ i unapređenje zaštite od požara. U planu je i kupovina zemljišta za izgradnju stambene zgrade za mlade bračne parove.

Pri svemu tome, oslonac je na sredstva iz budžeta opštine, ali se očekuje i pomoć većih nivoa vlasti, posebno Vlade Srpske, naglasio je Jagodić uz napomenu da u njegovom programu rada ima dosta obaveza i na planu društvenog razvoja.

Na prvom mjestu je obaveza da se javne ustanove obrazovanja u materijalnom pogledu podigne na veći nivo, a u Srednjoškolskom centru, prateći tržište rada, uz gimnaziju društvno jezičkog smjera, planirano je uvođenje novog zanimanja carinski tehničar i vraćanje starog elektroinstalater.

Posebnu pažnju i ove godine dao sam pitanju stimulacije nataliteta. Za svako novorođeno dijete roditeljima će se isplatiti 1000 umjesto dosadašnjih 500 maraka. Bračnim parovima koji se liječe od steriliteta umjesto dosadašnjih do 1000, isplaćivaće se do 2000 maraka.

Za stipendije đaka i studenata obezbijedili smo rekordnih 190.000 i snosimo troškove prevoza za sve đake koji mogu koristiti javni prevoz. Tražićemo i načine za poboljšanje kvaliteta života boraca, RVI i penzionera, reče na kraju prvi čovjek opštinske administracije u Rogatici Milorad Jagodić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.