Novi izgled škole poslije šest decenija

04.03.2021.

FOČA – Zamjenom stolarije na objektu OŠ „Sveti Sava“ počela je realizacija projekta energetske efikasnosti koji sa oko 800.000 maraka finansira Vlada RS. Završetkom projekta više od 600 učenika i nastavnici konačno će dobiti kvalitetne uslove za rad.

Poslije više od šest decenija OŠ „Sveti Sava“ dobiće novi izgled. Energetske mjere, pored zamjene kompletne stolarije, podrazumijevaju i zamjenu krova, termičku izolaciju, novi sistem grijanja i fasadu.

Plan je da posao bude priveden kraju za četiri mjeseca.

-Stolarija se već uveliko mijenja, krenula je i zamjena dijela krova, radovi teku po planu. Uskoro će biti raspisan i tender za sistem grijanja, preći ćemo na drugi energent, pelet umjesto dosadašnjeg uglja. Tako da u potpunosti slijedi novi izgled objekta- kaže direktorica škole Jelena Čančar.

U OŠ „Sveti Sava“ od prvog useljenja, pedesetih godina prošlog vijeka, nije bilo značajnijih spoljašnjih renoviranja. Energetskim utopljavanjem uslovi rada u školi i izvođenje nastave biće znatno poboljšani.

-Na jednom dijelu škole od kada je napravljena nikada nije zamijenjena stolarija, tako da to dovoljno govori o dotrajalosti objekta. Obnovom ćemo ostvariti uštede, prostorije će biti toplije, a uslovi za rad i nastavu mnogo kvalitetniji. Osim tog fukncionalnog napretka, škola će dobiti i na estetici-rekla je Čančareva.

Pored OŠ „Sveti Sava“, kroz projekat energetske efikasnosti, koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, novi izgled dobiće i zgrada Medicinskog fakulteta u Foči, te upravna zgrada NP „Sutjeska“ na Tjentištu.