Obustavljeno dalje održavanje sjednica lokalnog parlamenta

18.03.2021.

VIŠEGRAD – Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske obavijestilo je lokalnu vlast u Višegradu da je Skupština opštine dužna da obustavi svako dalje zakazivanje i održavanje nezakonitih sjednica, a time i donošenje nezakonitih odluka.

Iz Ministarstva su potvrdili da je Skupština opštine Višegrad od konstituisanja nove vlasti održavala nezakonite sjednice.

U dopisu koji je danas dostavljen Skupštini opštine, svim odbornicima i načelniku opštine, navodi se da će Ministarstvo preduzeti odgovarajuće mjere i aktivnosti radi pokretanja procedure za obustavljanje svih akata koje je lokalni parlament usvojio na nezakonito održanim sjednicama.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević podsjetio je da se opština Višegrad 15. januara obratila resornom ministarstvu i zatražila kontrolu zakonitosti akata donesenih na prvoj sjednici Skupštine opštine.

„Mišljenje resornog ministarstva smo dobili 12. februara i u njemu se navodi da je izvršeno grubo kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi, te Statuta i Poslovnika opštine Višegrad. Ministarstvo je dalo rok od 15 dana Skupštini opštine da ga obavijesti da su otklonjene utvrđene nezakonitosti. Nakon što nisu ispravljene nepravilnosti, danas smo dobili odgovor u kojem se traži da se obustavi dalje nezakonito održavanje sjednica“, naveo je Đurević.

U dopisu resornog ministarstva je navedeno da odbornici nisu postupili po mišljenju Ministarstva u ostavljenom roku.

Đurević je istakao da je razočaravajuće što je grupa pojedinaca spremna da obmanjuje javnost, što pokazuje njihov neprofesionalizam i običnu političku predstavu, u kojoj ispaštaju građani.

„Takav način rada nismo dozvolili, jer lokalna uprava poštuje zakon, Statut i Poslovnik. Zbog neregularnog rada Skupštine u prethodna tri mjeseca, došlo je do blokade razvoja grada, ali uz poštovanje zakona, nastavljamo dalje, zajedno, snažno i složno“, naglasio je Đurević.

Predsjednik opštinskog odbora SNSD-a Pero Petrović rekao je da odgovor Ministarstva potvrđuje činjenicu da su dosadašnje sjednice Skupštine opštine nezakonite i da ostaje samo mogućnost pokretanja inicijative za raspuštanje lokalnog parlamenta jer su se za to stekli svi formalno-pravni uslovi.

Petrović je demantovao pisanja pojedinih portala da su samo direktori SNSD-a u Višegradu koji su rukovodili pojedinim preduzećima stvarali dugove i negativno poslovali.

„Ja sam u svojoj poslovnoj istoriji rukovodio i sa javnim i privatnim preduzećima i nikad nijedno preduzeće kojim sam rukovodio nije negativno poslovalo. Posjedujem i niz dokaza da su upravo direktori koji su rukovodili javnim ustanovama i preduzećima, a pripadaju suprotnoj političkoj opciji stvarali dugove“, rekao je Petrović.

Petrović smatra da je prošlo vrijeme suvoparnih političkih prepucavanja i podmetanja i da je krajnje vrijeme da se prestane sa optuživanjem političkih neistomišljenika, a da te optužbe nisu potkrijepljenje adekvatnim dokazima.

Deset od ukupno 21 odbornika novog saziva Skupštine opštine Višegrad smatralo je nezakonitim rad lokalnog parlamenta, a riječ je o sedam odbornika SNSD-a, te po jednom iz Ujedinjene Srpske, SDA i nezavisnom odborniku.

Uprkos tome, 11 odbornika nastavilo je sa radom i izborom rukovodstva i radnih tijela višegradske Skupštine opštine, a predvodili su ih četiri odbornika SDS-a, te po jedan odbornik NDP-a, PDP-a, DNS-a, Pokreta za Višegrad, SPS-a, „Narod i pravda“ i SNS-a.