Počinje izgradnja 30 kuća i 15 stanova

04.03.2021.

Stambeno zbrinjavanje izbjeglih, raseljeni i povratnika u Rogatici

ROGATICA – Zahvaljujući Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i povratnika BiH RS C1 i C2, koga uz finansijsku podršku Međunarodne organizacije za neprofitno stanovanje CEB provode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Republički sekretarijat za raseljena lica i mogracije Republike Srpske, danas su u Rogatici u prisustvu predstavnika naručioca poslova, izvođača radova i nadzornog organa, potpisani zapisnici o početku radova na izgradnju 30 porodičnih kuća širom opštine.

Radi se o 22 kuće za bošnjačke i 8 za srpske porodice sa ukupno 80 članova domaćinstva. U Rogatici kao naselju gradiće se 13 kuća. U Kukavicama, Brčigovu, Vražalicama i Dubu po dvije i po jedna u Starčićima, Staroj Gori, Šatorovićima, Varošištu, Okruglom, Sočicama i Kusucima.

Tipski projekat za sve kuće, koje su veličine od od 42 do 56 metara kvadratnih uradilo je doo „Vizija“ iz Sarajeva, a poslije provedenog postupka javnih nabavki izgradnja je povjerena Konzorciju „Braća Mićić“ doo Modriča za cijenu od 1,096.101 maraka bez PDV-a.

Izvođač radova se obavezao da će kuće po sistemu „ključ u ruke“ izgraditi i vlasnicima predati u roku od 7 mjeseci, odnosno 210 dana.

Predrag-Peđa Andan (57) iz ovog „paketa“ dobiće kuću u Vražalicama. Čekao sam je, reče on, od 2. maja 1992. kada sam sa porodicom spašavajući živu glavu morao napustiti kuću i selo i doći u Rogaticu, odakle sam, čim su prilike dozvolile, često odlazio na zgarište u moje Vražalice. Gore svake godine nešto posijem, podigao sam lijep voćnjak, doveo struju i vodu, a i put je došao blizu kuće. Radujem se danu kada ću dobiti ključ nove kuće. Hvala svima koji su mi priuštili to radovanje. Bolje ikad nego niukad.

U ime majke Medihe Žiga koja godinama čezne da dođe u Kukavice, zapisnik o uvođenju u rad na izgradnji kuće potpisao je sin Nermin (52), On reče da je cijeloj porodici ovo veliki događaj i porodična radost. Svi smo se tome obradovali, posebno majka koja se nada da će joj to život produžiti. Pobjećiće iz gradske vreve i sarajevskog smoga, a biće bliže o svom rodnom Višegradu.

Na isti način, ali uz drugačije cijene i uslove i po drugim izvođačima, gradiće se 65 kuća u Bratuncu, 55 u Srebrenici, 11 u Sokocu i 2 na Palama.

Istovremeno, danas, u Rogatici, na prostoru stare pijace u ulici Rogatičke brigade, uveden je u posao DOO „Konstruktor“ iz Foče, koji treba da, takođe, u roku od 7 mjeseci izgradi stambenu zgradu za potrebe izbjeglih i raseljenih lica i povratnika sa 15 stambenih jedinica, od kojih su 3 dvosobna stana, 7 jednosobnih 5 garsonjera uz investiciju od 967.000 maraka bez PDV-a.

Za izgradnju ove zgrade, čiji završetak prema potpisanom ugovoru značajno učešće ima i opština Rogatica. Uz potrebne dozvole i saglasnosti za izgradnju, tu je i lokaciju, te priključci za struju, vodu, kanalizaciju i telefon u ukupnoj vrijednosti više od 80.000 maraka, rekao je Milorad Jagodić, načelnik opštine.