Podrška opštine pčelarima u Rogatici

28.03.2021.

PRIHRANA U PRAVO VRIJEME

ROGATICA – Šezdeset i pet registrovanih pčelara Udruženja „Sat“ u Rogatici danas je odnijelo u svoje pčelinjake 1250 pogača za prihranu pčela. Rezultat je to podrške Opštinske uprave sa načelnikom opštine Miloradom Jagodićem na čelu koji je izdvajanjem 1500 maraka za kupovinu nedenih pogača pružila podršku pčelama na startu ovogodišnje pčelarske sezone.

Nije se moglo izabrati bolje vrijeme za pomoć pčelarima i pčelama od ovog da se na „pašu“ iz višemjesečnog zimskog perioda i katastrofalno loše prošle godine pomogne pčelama, reče novi predsjednik rogatičkih pčelara Željko Bogdanović. (Stari predsjednik Miloš Nedić nažalost preminuo je nedavno od posljednica zaraze virusom korona.)

Iz kontigenta od 1300 medenih pogača, koje su nabavljene u Trebinju, svaki pčelar Udruženja „Sat“ dobio je po jednu za svako registrovano pčelinje društvo. Tako je Nezim Omeragić iz Kozića dobio 191 pogaču. Mile Balčak iz Drobnića 110, Zdravko Kovačević iz Guždelja 60 i tako redom svih 65 okupljenih u udruženju.

Radoslav Janković iz Kovanja, kome je bavljenje pčelarstvom kao jedinim zanimanjem, odnio je u svoj pčelinjak 100 pogača. On reče da je ovo za sve pčelare nakon prošlogodišnje loše sezone velika pomoć. Na našu žalost, dodao je on, sudeći po trenutnom stanju, ni ova godina nije najbolje počela.

Kod pčelara koji su prošle jeseni lošije pripremili svoja društva bilo je i gubitaka. To i činjenica da proljeće ne ide u za pčelare željenom toku, prihrana preživjelih društava, mora se obaviti. Za većinu pčelara to je veliki trošak i zato je ova podruška opštine dobro došla. Otuda i veliko hvala načelniku opštine i načelniku Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti. Pomogli su nas kad je najpotrebnije, naglasio je Janković.