Porodično gazdinstvo Vitomir rekorder u proizvodnji mlijeka u Rogatici

02.03.2021.

MLIJEKO JEFTINO – TROŠKOVI VELIKI

ROGATICA – Prema podacima iz Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti u Administrativnoj službi opštine 90 poljoprivrednih proizvođača ove lokalne zajednice mljekari „Pađeni“ prošle godine isporučilo je milion i 21.000 litara mlijeka.

Lider u proizvodnji je gazdinstvo braće Vitomira (36) i Igora (39) Vitomir iz Rogatice koje gazduje štalom i pratećim objektima na imanju Obradovića, odakle im je baka po ocu, u selu Dobrašina, desetak kilometara od Rogatice.

Ovo gazdinstvo lani je predalo 74.993 litra mlijeka. Sve je otišlo u ekstra klasi, a to znači sa somotskim ćelijama ispod minimalnih 300.000 i bakterijama od svega 30.000 od za ovu klasu dozvoljenih 80.000. Tu je i maksimalno prisustvo mliječnih masti, bjelančevina, mliječnog šećera i minerala.

Dobro je, kazuje Vitomir, počela i ova godina. I pored zimskog perioda i smanjenja broja muznih krava zbog očekivanog telenja u januaru smo, mljekari „Pađeni“ isporučili preko 6200, a februar je čak i bolji – već smo isporučili skoro 7000 litara mlijeka.

Sa kravama i mljekarstvom, dodaje mlađi brat Vitomir, počeli smo 2014. Bila je to ideja našeg sada pokojnog oca Mladena, zvanog Bade. Mladi, ambiciozni, puni snage i elana podržali smo ga ja i brat, odlučivši da poslije srednje škole, moje gimnazije i bratove ekonomske, ne nastavimo dalje školovanje.

Počeli smo sa 7 krava. Već naredne 2015. došlo je još 7, a ovih dana 2021. imamo 23 i osmoro ženske teledi koje smo ostavimo za priplod.

Istina, objekat štale imali smo od ranije. U njoj je naš otac, inženjer poljoprivrede stočarskog smjera, jedno vrijeme držao ovce a mi kao djeca priskakali u pomoć. Nešto tu nije išlo i ovce smo raskotarili i za te pare kupili krave. Tome je prethodilo preuređenje i izvjesna dorada u štali u koju smo „ubacili“, po izboru oca, krave holštajn crno bijele boje poznate po visokoj mlječnosti i skromnih zahtjeva. Otuda i podatak da smo po količini isporučenog mlijeka prvi među preko 100 proizvođača u opštini, jer ima nešto proizvođača mlijeka koji ga isporučuje mljekari „Milkos“.

U štali smo, priča još Vitomir, i dan i noć. Ustajemo u pet ujutro, a iz štale izlazimo najčešće iza 21 sata. Trudimo se da naše krave žive u zdravoj sredini i higijenski na najveše mogućem nivou, da imaju dovoljno kvalitetne hrane koju obezbjeđujemo sa nešto više od 370 dunuma (37 hektara) vlastite i zemlje uzete u zakup od države preko opštine i privatnih vlasnika.

Sa sadašnjim brojem grla treba nam kabaste hrane godišnje oko 6 vagona sijena, 20 vagona silaže i 5 vagona sjenaže. Pored toga, trošimo i oko 25 tona koncentrata bez koga bi sigurno imali manje mlijeka za prodaju po količinama i na potrebnom kvalitetu.

Uz kvalitetnu hranu, posebnu pažnju posvećujemo dezinfekciji vimenma i sisa kod krava, redovnoj muži, koju obavljamo u dva navrata – ujutro i uveče, i cijeli sistem za mužu od muzilica do laktofrizera mora biti besprijekorno čist i maksimalno sterilan.

Sve ovo rečeno je u našim rukama. Ono što nije do nas su troškovi i cijene mlijeka. Naše iskustvo govori da od trenutne prodajne cijene mlijeka ekstra klase 60 do 62 feninga i uz premiju države od 25 feninga, za troškove ide oko 80 posto. Onda je pitanje gdje je proizvođač? Nema ga nigdje. Još kad se tome doda da nam premije stalno kasne, a krave jedu i mi i naše porodice moramo živjeti. Kako pita se Vitomir?

Problem je i odnos države prema malim i srednjim proizvođačima mlijeka kojim grupama i mi pripadamo. Većina onog što se sa višeg nivoa poduzima koriste veliki. Nije to dobro i trebalo bi se što prije mijenjati. Ja i brat bi rado nabavili i mogli opslužiti do 50 krava, ali nam treba veća podrška za njihovu nabavku, izgradnju nove štale i obnovu opreme. Trebao bi nam, na primjer, novi traktor, jer jedan od postojećih star je preko 40 godina. Treba nam i kombajn za silažu i doosta ostale mehanizacije, a mi iz cijene mlijeka ne možemo je obnavljati, zaključio je Vitomir Vitomir.

HOLŠTAJN KRAVE I U CRVENOJ BOJI

Poznato je da su Vitomiri vjerni holštajn kravama crno-bijele boje. A da goveda ove rase mogu biti i crveno-bijela boje, koju nauka naziva redholštajn. Dokaz je u farmi Vitomira. Ovu igru boja ima jedna krava koja je došla iz vještačke oplodnje iz koje se rodilo žensko tele crveno-bijele boje. Sada je to već stasala junica koja će se ove godine oteliti i Vitomiri se nadaju da će prinova biti na svoju majku.