ŠG „Sjemeć“ Rogatica – Vjetrolomi i slučajni užici umanjili poslovni uspjeh

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 11. marta 2021. 058.ba

ROGATICA – Tek svedeni i objavljeni podaci o bilansku uspjeha poslovanja ŠG „Sjemeć“ za prošlu 2020. godinu pokazali su da je ovaj kolektiv sa oko 200 radnika iz porodice „Šuma Republike Srpske“ i u godini pandemije virusa korona uspješno poslovao.

Ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 7 miliona i 415.000 maraka i manji je za 1,7 posto od ostvarenog u 2019. kada nije bilo korone i za koju se kaže da je bila normalna, reče v. d. direktora Mladen Lakić.

Prihode Gazdinstva u stopu su pratili i rashodi. Dostigli su 7 miliona i 413.000, pa je neto dobitak svega 1753 marke ili 26 posto manje nego prethodne godine.

Očekivano, dodao je Lakić, najviše se zaradilo od prodaje drvnih šumskoh sortmenata na domaćem tržištu – 6 miliona i 176.965 maraka. To je, ipak, za 380.571 marku ili 5,9 posto manje od ostvarenja u pretkodnoj godini i tu je odgovor za jedva pređen prag da se ne ode u poslovni gubitak.

Osnovni razlog tome je u odobrenom sječivom etatu u kome su isključivo bili vjetrolomi, slučajni užici zbog sušenja šuma i ostali škart sa slabim kvalitetom drveta pa je postignuta niže prodajna cijena koja je direktno uticala na finansijski dio poslovnog uspjeha.

Zanimljivo je da tu, u odnosu na 2019. nisu pomogli smanjeni troškovi materijala, usluga, amortizacije i drugi na koje se moglo uticati. Jedino gdje, objektivno, nismo mogli uticati su porezi koji su u odnosu na predhodnu godinu veći za 23.000 maraka.

Ono što je najvažnije, optimizam je ostao. Podupiru ga rezultati poslovanja u „svetom“ januaru i po broju dana nešto kraćem februaru. Svi parametri poslovanja su na nivou plana ili veći i nadati se da će tako biti i u nastavku godine, reče Lakić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.