Šumari vratili sjaj „Orjentu“ u Čajniču

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Rato Milović - 10. marta 2021. 058.ba

ČAJNIČE – Uz hram Uspenije Presvete Bogorodice, u kome bogosluženje datira od 1853. godine, narodnog saborovanja povodom Male Gospojine, 21. septembra, Cicelja, koji bukvalno izrasta iz ovog malog mjesta, i Stakorine sa stoljenim gustim šumama, do posljednjeg rata Čajniče je bilo poznato i po hotelu „Orjent“. Izgrađen u planinskom stilu godinama je bio ponos i zakletva Čajničana.

A onda, došao je rat iz koga je „zakletva“ Čajničana, njihov hotel, izašao sa velikim ranama koje je trebalo liječiti. Raniji vlasnici za to nisu imali snage, pa je hotel kroz privatizaciju otišao na doboš. Kupio ga je izvjesni biznismen iz Užica, koji nije godinama ništa uradio na njegovom aktiviranju i postao je ruglo Čajniča.

I ko zna kakva bi bila njegova sudbina da na čelo ŠG „Vučevica“ nije došao poznati privrednik, trenutno aktuelni predsjednik Opštinskog odbora SNSD Čajniče, Neđo Mašić koji je bio inicijator da „Vučevica“ pokuša otkupiti ruionu hotela. Uz podršku ostalih radnika „Vučevice“ u tome je uspio i hotel je došao u prave, domaćinske, ruke.

Renoviranje je počelo, takoreći, od temelja. Sve što je propalo ili nije valjalo promijenjeno je i uz investiciju od oko 700.000 maraka šumari su vratili sjaj „Orjentu“, koji sa svojih 40 soba različitih veličina, apartmanom, restoranom i ostalim pratećim prostorijama ponovo predstavlja ponos Čajničana.

Bio je to mudar i pravi potez moga prethodnika gospodina Neđe Mašića, koji sada u penziji može svjetla obraza i sa ponosom doći do hotela koji je u dosta elemenata bolji nego je ikada bio, a djelo je njegove smjelosti da se uhvati u koštac sa ruinom „Orjenta“, reče Marko Mićević, sadašnji v. d. direktora „Vučevice“. On još napomenu da će u dijelu hotela biti smještene kancelarije zaposlenih u Gazdinstvu, koji će napustiti dosadašnje nefunkcionalne u dvije zgrade koje će se prodati i time nadoknaditi najveći dio troškova renoviranja „Orjenta“. Ostali veći dio hotela staviće se u službu ugostiteljstva i turizma Čajniča koji je puno izgubio neradom hotela.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.