Zadušnice u Rogatici

06.03.2021.

ROGATICA – Danas na zimske Zadušnice pravoslavna groblja širom opštine bila su puna. Došla rodbina i prijatelji da se poklone sjenima pokojnika, prisluže svijeće zadušnice, okade grobove i za njihovu dušu uzmu posebno pripremljeni zalogaj ića i popiju čašicu pića.

Borički plato, sočički kraj i drugi visočiji predjeli bili su u zimskom dekoru sa jakim sjevercem pa je zadržavanje na grobljima bilo kraće nego nekih ranijih godina. Zbog epidemije virusa korona i poštivanja epidemioloških preporuka nije bilo ni uobičajenog hodanja po grobljima, a samo rijeki su boravili na dva ili više grobalja.

Tradicionalno i ove godine menandžment Doma za starija lica „Sunce“ u Rogatici omogućio je da i njihovi štićenici mogu prislužiti svijeće za duše svojih najmilijih. Improvizovani svijećnjak montiran je u prostorijama za okupljanje i druženje i omogućeno da svih nešto više od 60 stalnih korisnika ove ustanove mogu prislužiti jednu ili više svijeća zadušnica koje je Dom obezbijedio.

I ovog puta gest uprave Doma naišao je na veliki odobravanje, a bilo je i suza, jer najveći broj stanara zbog godina života, zdravstvenih prilika i posebno predostrožnosti od epidemije virusa „kovid 19“, i pored najbolje želje, nije moglo poći da na porodičnom groblju prisluži svijeće svojim najmilijim i pomole se Bogu za njihovu dušu. Uradili su to u svom novom domu i zato se zahvaljuju upravi i radnicima „Sunca“.

Direkktor Doma Radomir Ćućula ovim povodom reče da oni čine sve da sačuvaju zdravlje osoblja i svakog svog štićenika. Uz danonoćno bdenje nad svakim korisnikom usluga i čuvnja vlastitog zdravlja, osam radnika Doma ovih dana, na dobrovoljnoj osnovi, išlo je u Šabac i u tamošnjem Domu zdravlja primilo vakcinu protiv virusa korona. Oni sada čekaju revakcinaciju, ostali početak vakcinacije u Rogatici s nadom da će biti u prvim prioritetima.