Dogovorena velika akcija čišćenja opštine, za vikend sadnja bijelog jasena

07.04.2021.

FOČA – Lokalna uprava sa omladinskim i udruženjima građana koji se bave zaštitom životne sredine pokrenuće veliku ekološku akciju čišćenja i uređenja svih dijelova opštine Foča, rečeno je na sastanku načelnika opštine Foča Milana Vukadinovića sa predstavnicima ovih organizacija. Dogovorena je i sadnja 100 sadnica drveća u okviru akcije „Posadi svoj hlad“.

Prve sadnice bijelog jasena biće zasađene za vikend, nakon čega će početi veća akcija uklanjanja otpada na području opštine Foča.

-Sastanak sam sazvao kako bismo dogovorili akciju čišćenja opštine, riječnih korita, izletišta i da pošaljemo poruku da se ovdje može napraviti pozitivna i dobra priča. Krenuli smo sa pranjem ulica u gradskim i prigradskim naseljima, a pokrenućemo i veliku akciju uređenja korita Ćehotine-rekao je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

U Omladinskom pokretu Foča koji je zadužen za sadnju bijelog jasena ističu da će sadnice biti zasađene uz obale rijeke Ćehotine i u naseljima Miljevina, Brod na Drini i Dragočava.

-Dugi niz godina učestvujemo u ekološkim aktivnostima i šaljemo poruke o važnosti očuvanja okoline. Drago nam je da je načelnik opštine okupio sve organizacije koje imaju isti cilj, a koje su u ranijem periodu imale zasebne aktivnosti. Želimo da pošaljemo poruku da zajedno možemo da uradimo mnogo i najbolje za lokalnu zajednicu. Za vikend ćemo krenuti sa akcijom „Posadi svoj hlad“, sljedećeg vikenda je čišćenje korita rijeke Ćehotine, a zatim planiramo svake sedmice do ljeta da imamo neku ekološku aktivnost- rekao je predsjednik Omladinskog pokreta Foča Mladen Mandić.

Na području naselja Miljevina nosilac ekoloških aktivnosti biće nedavno osnovano Udruženje građana „Miljevina“.

-Dobićemo sadnice koje ćemo zajedno sa omladinom iz Miljevine najvjerovatnije u subotu zasaditi. Mnogo nam znači podrška Opštine, jer je Miljevina godinama bila zapostavljena-rekao je predsjednik Udruženja Ranko Elez.

Uz omladinu doprinos očuvanju životne sredine i podizanju ekološke svijesti pružiće i fočansko Sportsko-ribolovno društvo „Mladica“.

-Prošle godine planirali smo akciju čišćenja korita rijeka, ali nas je pandemija virusa korona usporila u aktivnostima. Zahvaljujući današnjem sastanku u saradnji sa Opštinom i ostalim udruženjima potrudićemo se da očistimo obale i korita rijeka. Želimo svima da skrenemo pažnju da trebamo da vodimo računa o našoj okolini, prvo lično mi, pa zatim komunalna policija i ostale institucije-rekao je član Društva Miljan Mališ.

Iz Udruženja građana „Bjelava“ upozoravaju da je važno da građani prepoznaju značaj zaštite životne sredine i da za sobom ne ostavljaju otpad, kako se ružne slike ne bi ponavljale.

-Udruženje Bjelava u saradnji sa Opštinom počelo je čišćenje obala rijeke Ćehotine, a sad je dogovorena i sadnja drveća. Nastavićemo čišćenje kad vremenski uslovi budu dozvoljavali. Važno nam je da pošaljemo poruku da smo svi jedinstveni i da želimo da imamo zdravu životnu okolinu, jer ako ne podignemo ekološku svijest jednim čišćenjem ništa nismo uradili – rekao je predsjednik Udruženja Jovan Drakul.

Na ekološki problem u Foči među prvima ukazao je Ljubomir Todović, koji je ranije samoinicijativno u naselju Dragočava prikupio oko 300 vreća smeća sa obale Ćehotine.

-Nadam se da će dogovorena akcija imati veliki odziv i da će u buduće biti stalna. Ne samo ovog proljeća, već svake godine. Da podignemo ekološku svijest građana i da ne zagađujemo prirodu- rekao je Todović.

Učesnici skupa pozvali su građane da im se pridruže i svojim angažovanjem doprinesu ljepšem izgledu Foče.