Medvjed „posjetio“ i pčelinjak Branka Vučaka na Mandrama kod Borika

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Branko Vučak - 26. aprila 2021. 058.ba

BIO JE SKROMAN – UNIŠTIO SAMO TRI KOŠNICE

ROGATICA – Da medvjedi vole med opšte je poznato. Ali, da mogu biti i skromni i da se sa malo zadovolje, pokazuje primjer iz sela Mandre kod Borika u opštini Rogatica. Jedan od njih osladio se u pčelinjaku Branka Vučaka u noći između 20 i 21. aprila. Na sreću nije bio mnogo halapljiv, jer je od preko 50 aktivnih košnica u paramparčad uništio samo tri.

Najvjerovatnije da je odustao od daljeg uništavanja košnica jer je nakon „probnih“ prve, pete i šeste utvrdio da nema meda jer ga pčele nisu skupile zbog zakašnjelog proljeća. Možda su ga i same pčele ljute zbog gladi svojim ujedom nabrzile. U svakom slučćaju, čovjeka nije bilo da ga otjera, jer i na mojim Mandrama sve je manje onih koji to mogu učiniti, sa smjehom ali i brigom za dalju sudbinu njegovog pčelinjaka, priča poznati pčelar sa Borika i Rogatice Branko Vučak, koji porodično živi u Rogatici, a pčelari u rodnim Mandrama.

Inače, dodao je on, ovo je prvi put u dugogodišnjem bavljenju pčelarstvom moje porodice da nas medo obiđe iako su nam Hrastove šume, iz kojih je najvjerovatnije došao, najbliže „komšije“.

Da bi sačuvao preostali dio pčelinjaka, Branko je trenutno improvizovao čuvare. Iz kuće je proveo svjetlo do pčelinjaka uključeno tokom cijele noći a tu je i radio aparat sa muzikom i drugim programom. Kupio je i „čobanicu“ koju će ovih dana montirati.

Štetu na pčelinjaku, koja je mogla biti i daleko veća, procijenuila je komisija sastavljena od predstavnika Opštine i ŠG „Sjemeć“, jer se ona desila u privrednom lovištu kojim gazduje ova organizaciona jedinica „Šuma Republike Srpske“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.