Milunović: Dan Ruskih dobrovoljaca obilježavaćemo svake godine

12.04.2021.

VIŠEGRAD – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da će Dan ruskih dobrovoljaca biti obilježavan svake godine onako kako je to ustanovila Vlada Republike Srpske, odnosno Odbor za njegovanje oslobodilačkih ratova.

„Ovaj dan na našem pravoslavnom groblju, na groblju gdje su sahranjeni naši borci i gdje su sahranjeni i civili koji su ubijeni mučki u proteklom ratu, mi ćemo svake godine obilježavati“, istakao je Milunović nakon obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu.

On je izjavio da je u medijima vidio da je po prijavi jedne nevladine organizacije Tužilaštvo BiH formiralo predmet kojim će procesuirati organizatore ove manifestacije, te naveo da Tužilaštvo vjerovatno ima vremena na pretek.

„Ako je tako zašto nisu procesuirani oni koji su počinili zločin u Dobrovoljačkoj ulici, u Tuzlanskoj koloni, koji su sjekli srpske glave na Ozrenu i time činili ratni zločin. Vjerovatno im srpske glave nisu bile dovoljne i zbog toga im ponovo trebaju srpske glave da ih uzmu kroz institucije koje su ispolitizovane, jer nebrojeni su zločini nad srpskim narodom koji nisu kažnjeni“, naglasio je Milunović.

On je naveo da nisu procesuirani zločini nad Srbima u Sarajevu, zločini u Podrinju, a da niko nije odgovarao ni lično, ni po komandnoj odgovornosti, jer je ta odgovornost u Tužilaštvu BiH rezervisana samo za Srbe.

„Dok se to ne promijeni nema sreće u ovoj državi. Svi koji su počinili ratne zločine treba da odgovaraju i izađu pred lice pravde. Nikom ne treba da smeta to što mi danas obilježavamo Dan ruskih dobrovoljaca i čuvamo sjećanje na 38 poginulih ruskih boraca koji nisu počinili nijedan zločin, nego su vojnički došli da pomognu braću Srbe, kao što su to činili i njihovi očevi i djedovi u drugim ratovima“, rekao je Milunović.

Bivši komandant višegradske brigade Luka Dragičević rekao je da su ruski vojnici srpskim borcima pružili borbeni moral jer su konačno vidjeli da nisu sami.

Ruski dobrovoljac Aleksandar Karačenko rekao je da je u Višegrad došao 1992. godine kada je imao 20 godina.

„Ruski narod ima osjetljivu savjest i ono što se u to vrijeme ovdje događalo je za nas bila velika tragedija naše braće srpskog naroda“, istakao je Karačenko.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se svake godine okupljaju da se sjete braće Rusa koji su uz svoj srpski narod, kao i uvijek.

„Ne treba zaboraviti da su u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu Rusi bili ravnopravni sa srpskim borcima pod komandom Vojske Republike Srpske. To su bili ljudi koji su došli da pomognu srpski narod i to im ne smijemo zaboraviti. Njihova hrabrost, smjelost i odanost govori da su bili izuzetni borci, koji su došli iz dalekih krajeva da učestvuju u odbrani Republike Srpske“, naglasio je Đurević.

On je istakao da su oni svojom plemenitošću svoju slobodu zamijenili ratom i ne žaleći svoje živote došli su braniti srpski narod kada im je bilo najteže.

Kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan u Višegradu danas je služen parastos u znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon parastosa na spomenik ruskim dobrovoljcima, na kojem je uklesano 37 imena stradalih, cvijeće su položili ministar Milunović, načelnik Đurević, predstavnici Boračke organizacije Višegrad i Udruženja građana srpsko-ruska zajednica „Zavjet“.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

Dan ruskih dobrovoljaca je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.