In memoriam – Milan Đerić-Đera

23.05.2021.

ROGATICA – Na porodičnom groblju u Sjeversku kod Borika danas je u prisustvu članova najuže porodice, među kojim je i pet brata: Slobodana, Zorana, Dragana, Slaviše i Ljubiše, supruge Stojanke, kćerke Aleksandre i sina Aleksandara, prijatelja i brojnih poznanika sahranjen Milan Đerić-Đera (1951.2021.)

Otišao je još jedan Boričanin koji je svoj kraj volio više nego mnoge druge krajeve koji su mu se nudili kad je znanjem i iskustvom imao status poznatog i priznatog građevinskog stručnjaka i mogao da bira. Odbio je mnoge, čak i visoko plaćene poslove u velikim gradovima i u zvučnim firmama.

Ostao je u svojoj Rogatici u kojoj je svio porodično gnijezdo i sa svojim građevinskim preduzećem „Standard“ gradio Rogaticu, Han-Pijesak i neka druga mjesta, uz ne mali doprinos za razvoj i polularizaciju šaha u Rogatci, čije je, kao MK, bio i dugogodišnji predsjendik Šahovskog kluba Gorski-Termag.

Kad je pošao u zasluženu penziju, Đera, a mnogi ga u Rogatici znaju i kao Brada, latio se nesvakidašnjeg, sizovskog, posla, ali za porodicu Đerić, iz koje potiče, zlata vrijednog. Napisao je rodoslov ove velike porodice.

U taj nimalo lak posao uložio je preko pet godina života u kojem je mogao, a po nekim shvatanjima i trebao, da se odmara?!

Te varijante Đera se svjesno odrekao i iz toga je došla knjiga „Đerići – Zlatnopojasovići sreza rogatičkog“, koja je sada, kad je on otišao među svoje Đeriće i Zlatnopojasovića od Rogatice i Sokoca do Buare kod Užica, Vranovića u Kladnju, Šipačkog kod Nevesinja, Zagulja u Drobnjacima u sadašnjoj Crnoj Gori i nekih drugih mjesta, na onom svijetu. On je na ovaj način sebi, ne misleći na to, na ovom svijetu podigao svojevrstan vječni spokenik.

Njegova knjiga o Đerićima postala je bestseler kod Đerića, a i urnek za mnoge druge koji se kane da prave rodoslov svojih porodica. Zar može biti nešto bolje i uzvišenije?