Iz štampe izašla knjiga „Srpska goraždanska štamparija u svjetlosti nauke i kulture“

Opština Novo Goražde - 11. maja 2021. 058.ba

NOVO GORAŽDE – U izdanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Filozofskog fakulteta Pale i Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči, objavljena je knjiga naučnog karaktera – zbornik naučnih radova „Srpska goraždanska štamparija u svjetlosti nauke i kulture“.

Ova knjiga po sebi predstavlja zbornik radova sa naučnog skupa održanog 08.11.2019. godine u Palama, u sklopu obilježavanja 500 godina od početka rada „Goraždanske štamparije“. Ova knjiga ujedno je i nastavak ranije sprovedenog istraživanja o Goraždanskoj štampariji koje je započeto 2003, a realizovano 2008. godine kao naučno-istraživački projekat filozofskog fakulteta u tadašnjem Srpskom Sarajevu i Narodne bibilioteke Srbije, pod rukovodstvom profesora doktora Dragana Baraća, kada su prvi put pripremljena i objavljena fototipska izdanja knjiga „Goraždanske štamparije“ (Liturgija, Molitvenik i Psaltir).

Suština održanog naučnog skupa, pa time i objavljenog zbornika naučnih radova, prema mišljenju priređivača, leži u činjenici da je „djelo Goraždanske štamparije najbolja potvrda da u burnoj srpskoj istoriji prepunoj ljudske drame, stradanja, nesreće, grijeha i propadanja ipak u vaskrslome Hristu sve to može biti prevaziđeno, obnovljeno i spaseno i da je svaki narod prizvan i pozvan da bude Dom Božiji (Crkva), mjesto slavoslovlja Bogu i preko kulture dokaz vječnog obnovljenja svakog čovjeka u Hristu“.

Naučnim radovima koja su ovom knjigom sabrana, naučna lica su nesumnjivo potvrdila činjenicu da Goražde predstavlja kolijevku srpske pismenosti na prostorima današnje Bosne i Hercegovine, ali i da je preseljenjem štamparije u rumunsko Trgovište 1523. godine ista ta pismenost nastavila da se širi i kroz Istočnu Evropu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.