Novi promotivni film Višegrada – Prošetajmo rzavskim bregovima (VIDEO)

22.05.2021.

VIŠEGRAD – Turistička organizacija opštine Višegrad završila je snimanje novog promotivnog filma pod nazivom „Prošetajmo rzavskim bregovima“ s temom prirodnih ljepota i planinarenja u Višegradu, u saradnji s članovima Planinarskog sportskog društva „Stolac“ iz Višegrada.

Film će premijerno biti objavljen na društvenim mrežama u subotu, 22. maja, u 12 časova, simbolično na Međunarodni dan biodiverziteta, u cilju skretanja pažnje javnosti na važnost zaštite prirode i biološke raznovrsnosti, posebno zaštite endemskih vrsta na području opštine Višegrad, čuvene Pančićeve omorike, četinara čija se prirodna staništa nalaze u sjevernom dijelu opštine Višegrad, kao i endemske vrste paprati-VIline vlasi, koja raste na termomineralnim izvorima u Višegradskoj Banji.

Po prvi put snimljeni su kadrovi na lokalitetu zidina srednjovjekovnog Brakovičkog grada (Rujišta) u Višegradskoj Župi, a snimanje je obavljeno i na vidikovcu Butkove stijene iznad Višegrada, kao i na prostoru šumskih kompleksa iznad Višegradske Banje, planinskom vrhu Crvene stijene i obalama rijeke Drine.

Snimanje filma podržano je kroz Projekat: Diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanaca vrijednosti koji sprovodi Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.