Ovca Kaluša za šest mjeseci donijela petoro jagnjadi

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 11. maja 2021. 058.ba

Zabilježeno u okolini Rogatice

ROGATICA – Domaćica Desa Kozić iz sela Kozići kod Rogatice otkako zna za sebe, a prevalila je 70 ljeta, i u rodu, gdje je odrasla, i u domu u koji se udala, družila se sa ovcama. Nisu to bila neka velika stada, ali su bila dovoljna za potrebe njenog domaćinstva i za prodati, radi popravke kućnog budžeta, ali i da porodica, uz značajnije događaje, ima da osvijetli obraz uz trpezu mlade jagnjetine.

Ono što je zanimljivo, priča Desa, nikad do ovih dana ni jedna od ovaca u našem stadu nije istovremeneno ojagnjila troje jagnjadi.

Taj prvenac desio se ovih dana (na Vaskrs, 2. maja). Ovca Kaluša, u dobroj kondiciji domaća oplemenjena pramenka, jedna od 15-tak brava koliko imamo ja i sin Bojan, u četvrtom jagnjanju donijela je trojke. Dvoje žensko i jedno muško zdravo i krepko jagnje.

Ovo je mojoj Kaluši bilo četvrto jagnjenje. U ranija tri uvijek je donosila po dvoje jagnjadi. Posljednje, krajem oktobra prošle godine, donijela je dva ovna, pa ispada da je ova vrijedna majka-ovca, za napunih šest mjeseci na svijet donijla petoro zdrave jagnjadi, pohvali se Desa, koja sada, uz pomoć sina Bojana, brine kako da svojoj Kaluši pomogne da što lakše othrani svoje trojke. Slijedi joj, reče ona, pojačana hrana kao osnovni preduslov da ima dovoljno mlijeka, a onda će i jagnjad biti dobro i zdrava.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.