Počinju pripremni radovi za gradnju HE „Buk Bijela“

Radio Foča - 14. maja 2021. 058.ba

FOČA – Postavljanjem kamena temeljca, u ponedjeljak 17.maja, počinju pripremni radovi za izgradnju Hidroelektrane „Buk Bijela“ koju će zajedno finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu oko 220 miliona evra, najavio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić nakon sastanka sa načelnikom opštine Foča Milanom Vukadinovićem. Izgradnjom “Buk Bijele”, koja bi trebala da traje pet godina, biće otvoreno novo energetsko poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata jer će se nakon ove graditi još dvije hidroelektrane na gornjem toku Drine – “Foča” i “Paunci”.

Poslije više od pet decenija vlade Srpske i Srbije kreću sa realizacijom projekta izgradnje HE „Buk Bijela“. U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem “Gornja Drina” preduzeće “Elektroprivreda Srbije” imaće udio od 51 odsto, a “Elektroprivreda Republike” Srpske 49 odsto.

-Planirano je da se poveća instalisana snaga sa 93 na 115 do 120 megavata, što će definisati glavni projekat. Vrijednost projekta je oko 220 miliona evra, prema sadašnjoj procjeni, a moguće je da bude nekih pomjeranja u vrijednosti. Od najvećeg značaja je da će ova hidroelektrana biti izgrađena-rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Osim što će, prema ocjeni struke HE „Buk Bijela“ biti jedna od najsiplativijih fabrika struje u Evropi, od velikog značaja je opredjeljenje da je zajedno grade elektroprivrede Srpske i Srbije, što prema Đokićevima riječima, predstavlja garant ekonomskom rastu i razvoju dvaju bratskih zemalja.

-Vrlo je važno napomenuti da će na otvaranju radova biti prisutni predsjednici vlada i ministri energetike Srbije i Srpske i drugi zvaničnici, a tog dana biće održana zajednička sjednica dvije vlade. Veliki događaj i za Foču, i za Republiku Srpsku-naveo je Đokić.

Resorni ministar podsjetio je da se godinama unazad sa sumnjom govorilo o „Buk Bijeloj“, suprotstavljanja i osporavanja bilo je sa više strana. U posljednje vrijeme najglasnija osporavanja stižu iz Federacije BiH.

-Žao mi je što se neko buni protiv ovog projekta, što mu smeta ekonomski rast i razvoj. Ne razlog zašto to neki ljudi u Federaciji BiH osporavaju. Ovaj projekat će doprinijeti razvoju čitave države, ne samo jednog grada i jedne regije. Okreće nas ka budućnosti, koja podrazumijeva saradnju, dogovor, zajedničko učešće, a sa ciljem da nam narod živi bolje, bez obzira da li živi sa ove ili one strane Drine. Saradnja Srbije i BiH je od ključnog značaja za budućnost i kroz ovaj projekat se to na najbolji način potvrđuje-rekao je Đokić.

Pored `Buk Bijele`, u sastavu projekta Gornje Drine, su i HE `Foča` i HE `Paunci`, instalisane snage 44,15 megavata,odnosno 43,21 megavata. Ukupna vrijednost zajedničkog projekta Srpske i Srbije je oko 520 miliona evra. Osim toga, Vlada Srpske planira i da u drugoj polovini ljeta počne izgradnju tri manje hidroelektrane na rijeci Bistrici, čija je planirana vrijednost 102 miliona evra.

-Naš cilj i želja je da u izgradnji ovih elektrana učestvuje što više domaćih kompanija i da bude što više zaposleno lokalnog stanovništva, a procjena je da je potrebno minimum 500 radnika tokom gradnje-istakao je Đokić.

Višestruku korist od gradnje HE „Buk Bijela“ imaće opština Foča i njeno stanovništvo.

-Raduje me da će se povećati instalisana snaga i kapacitet što će donijeti ekonomske benefite našoj opštini. Ono na čemu smo insistirali i što tražimo je da se u proces gradnje uključi što više domaće radne snage, a i nakon toga imamo obećanje da će veliki broj porodica dobiti zaposlenje-rekao je načelnik opštine Milan Vukadinović.

Prvi čovjek opštine naglašava da će se sredstva koja se budu slivala u opštinski budžet od rada HE “Buk Bijela” ulagati u gradnju i održavanje lokalne putne i ostale infrastrukture, te da će sama gradnja pokrenuti veliki investicioni ciklus u ovoj lokalnoj zajednici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.