Rogatički krompir na putu zaštite geografskog porijekla

25.05.2021.

KRAJ ZLOUPOTREBAMA I ŠANSA ZA BOLJI PLASMAN

ROGATICA – Rogatica i borički plato spada među tri najpopularnije regije po proizvodnji kvalitetnog sjemenskog i merkantilnog krompira za jelo u Bosni i Hercegovini.

Pošto je posljednjih godina sve češće prisutrna pojava zloupotrebe rogatičkog krompira u kome dominira krompir sa Borika, pa se pod rogatički i borički krompir na tržištu, posebno u većim potrošačkim centrima, nudio i prodavao krompir iz drugih krajeva koji je po svim parametrima daleko iza orginalnog krompira iz Rogatice i sa Borika.

Na ovaj način, opšti je zaključak, nanošena velika šteta krompiru iz ovih krajeva i njegovom plasmanu, koga su, primjera radi, samo prošle jeseni registrovani i ostali proizvođači uskladištili preko 7000 tona.

Da bi se stalo u kraj zloupotrebama rogatičkog i borčkog krompira, za koga Udruženje proizvođača krompira „Borike“ već ima zaštritni žig izdat od Instituta za intelektualnu svojinu BiH sa važnošću do 23. decembra ove godine, rodila se ideja da se uradi i zaštita geografskog porijekla.

Na tu temu danas je u organizaiji Poljoprivrednog klastera Sarajevo – Romanija – Podrinje (SRP) i uz podršku opštine Rogatica i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske, u zgradi opštine u Rogatici održan prvi sastanak.

O značaju zaštite geografskog porijekla krompira u Rogatici, u prisustvu, zbog sezone sijanja krompira koja još traje, manjeg broja poljoprivrednika, govorili su Grujica Vico, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu, Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH i Željka Pejović, menadžer Klastera „Sarajevo – Romanija – Pale“.

Dogovoreno je da se, u cilju korišćenja brojnih pogodnosti od sjetve do prodaje, koje dolaze sa sertifikatom o zaštiti geografskog porijekla nekog poljoprivrednog proizvoda, posebno kod plasmana, ubrzanim tempom ide u zaštiti rogatičkog krompira koji je glavna grana poljoprivredne proizvodnje u opštini i čijom proizvodnjom se bavi maltene svako poljoprivredno gazdinstvo u ovoj lokalnoj zajednici.

Učesnike ovog skupa primio je i ideju o zaštiti krompira pozdravio i obećao punu podršku i načelnik opštine Milorad Jagodić sa saradnicima.