Seoski turizam u Rogatici – Ziličina zamijenila Borike

19.05.2021.

ROGATICA – Negdje kada su prije pet-šest godina na turističko-ugostiteljskoj mapi Republike Srpske i BiH nestale Borike kao biser turizma u Rogatici, na drugom kraju opštine spontano i bez pompe pojavio se novi subjekat koji je nudio nešto novo u oblasti turizma, posebno seoskog. Bili su to pionirski koraci ugostiteljsko-turističkog kompleksa „Seoski turizam Ziličina“ porodice Brkić, iz sela Ziličina, tri i po kilometra udaljenom od Rogatice.

Počeli smo, priča „glava“ porodice Slobodan, bojažljivo. Prvo smo iz vlastitih sredstava i novčanu podršku od 1400 maraka Ministarstva za trgovinu i turizam pri Vladi Republike Srpske, otvorili porodičnu kuću za slučajne ili namjerne goste koji bi poželjeli da dan-dva provedu u seoskom ambijentu posebno u ljetnoj sezoni kad su intenzivniji radovi u i oko poljoprivrede.

Ubrzo smo, dodaje on, sišli do Rakitnice. Iskoristili smo parcelu „luka“ na lijevoj obali rijeke i na goloj livadi napravili jednu malu kolibicu sa improvizovanim prostorom za odmor pored rijeke i za dječije igre. Na naše iznenađenje posao je krenuo i 1. jula 2016. registrovali smo mini ugostiteljsko-turistički kompleks sa nazivom „Seoski turizam Ziličina“ sa orjentacijom na kućnu radinost od od smještaja do zdrave domaće hrane u kojoj nema bečke šnicle, hamburgera i sličnih „modernih“ jela.

Umjesto njih, kazuje Brkić, na našem meniju iz vlastite proizvodnje i proizvodnje komšija seljaka je pura sa sirom i kajmakom, cicvara, čvarci, uštipci „solo“ ili sa kajmakom, pite gužvare ispod sača i najnoviji specijalitet kuće pastrmka bez kostiju. Tu je i neizbježan roštilj, jagnje ili prase na ražnju, domaći sokovi i rakija od divlje kruške ili domaćih, autohtonih, jabuka. O šljivi da se i ne govori. Po tome je ovaj kraj odvajkada poznat.

Prve godine rada, kao i svaki početak, bilo je povuci, potegni. Gradili smo objekte, kultivisali okolinu, doveli vodu i struju. Najveći dio truda „platila“ nam je 2019. kada su nam u goste dolazili listom ne samo Rogatičani, Sokočani i iz drugih mjesta regije, nego kamperi, bajkeri, planinari i drugi iz Srbije, Poljske, Češke, Austrije i nekih drugih zemalja Evrope, SAD i Kanade.

Prošla godina korone i „Ziličini“ nanijela je štete. Broj posjetilaca smanjen je za skoro 50 posto. Iz inostranstva rijetko je ko došao, a godinu nam je spasila Crna Gora koja se bila zaključala pa su nam u 90 posto gosti bili iz Srbije.

Pandemija korone nam je, kazuje Brkić, donijela i neku „korist“. Radi manjeg broja gostiju pažnju smo usmjerili na popunu potrebnih objekata za smještaj gostiju i inventara. Izgradili smo dvije nove u seoskom stilu kuće sa 14 ležajeva, novu pečenjaru i neke prateće objekte i popunili inventar. Kupili smo i dva konja za jahanje, uredili postojeća igrališta za mali fudbal i odbojku na pijesku, a dopunjen je i kutak za igru djece. Napravili smo pješački most preko Rakitnice i mini kupalište za djecu i odrasle. Tu je i mala staza za šetnju dužine do dva i velika od devet kilometara za odlazak u lov na divljač i berbu ljekobilja i gljiva po okolnim šumama i šumarcima.

„Ziličina“ i Brkići već su stekli povjerenje mnogih koji su ovdje boravili. Tu su i priznanja zvaničnika. Među njima je i nagrada „Traveller Review Awards“ kompanije „Booking“ iz Amsterdama za 2021. kao priznanje naporima da uprkos svim prošlogodišnjim izazovima ponude izvanredno gostoprimstvo i uživanje onim koji su kod njih boravili. Sa ovom nagradom i drugim priznanjima ovdje se s pravom ponose i, kako rekoše, daje im vjetar u leđa za nova pregnuća na planu razvoja seoskog turizma čiji su oni lučonoše ne samo na području opštine Rogatica nego i znatno šire, pa i cijele Republike Srpske i BiH.