Sjećanje na Draženka Mihajilovića, prvog poginulog borca VRS u Rogatici 1992.

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 20. maja 2021. 058.ba

DVADESET DEVET GODINA MAJČINE TUGE

ROGATICA – Na lokalitetu Rajslaze u šumi Zasada 2,5 kilometara od sela Seljani kod Rogatice, u prisustvu najdražih članova porodice među kojima je bila i neutješna majka Veljka, saboraca iz ratne 1992, predstavnika Opštinske Boračke organizacije i Opštine Rogatica, parastosom i polaganjem vijenaca danas je obilježena je 29 godišnica od pogibije Draženka Mihajilovića, prvog borca Rogatičke brigade VRS, 20. maja 1992. godine, samo 13 dana prije navršenih 20 godina života.

„Pucnji u tebe bili su pucnji u srpski narod. Borbom za tvoje tijelo otpočela je borba za spas srpskog naroda u ovom kraju“, piše na mermernom postamentu prigodnog spomen-obilježja koga su podigli Draženkovi saborci iz Rogatičke brigade VRS 1996. na mjestu njegove pogibije u zasjedi koju su napravili muslimanski ekstremisti iz Rogatice i okoline.

Parastos pokojnom Draženku služio je starješina crkve Svete Trojice u Rogatici, protojerej-stavrofor Predrag Masal uz nadahnutu prigodnu besejedu, a vijenac opštine Rogatica položili su predstavnici Opštinske uprave Željka Kojić i Desimir Despotović, dok su vijenac Opštinske Boračke organizacije položili predsjednik Mišo Sokolović i član Predsjedništva i predsjednik Odbora RVI Goran Šarenac.

Obraćajući se skupu, koji je i ove godine protekao u znaku epidemioloških mjera protiv virusa „kovod 19“, Mišo Sokolović najavio je skori početak izgradnje centralnog spomen-obilježja u Rogatici poginulim borcima u posljendjem odbrambeno-otadžinskom ratu, a poginulo ih je preko 250, gdje će biti upisano i ime Draženka Mihajilovića, koji je poginuo 7 dana nakon što je došao kući iz Beograda, gdje je služio redivni vojni rok u bivšoj JNA iz koje je trebalo da se demobiliše nakon samo 19 dana. Njegovo tijelo izvukli su saborci iz Seljanske čete tek treći dan nakon pogibije, jer je stalno bilo „pokriveno“ neprijateljskom snajperskom vatrom iz obližnjih šumaraka.

Tradicionalno i uz ovu godišnjicu za Draženovu dušu prisutni su na improvizovanoj sofri ponuđeni da uzmu čašicu pića, zalogaj hljeba i drugih jela iz domaće kuhinje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.