Slab interes za korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 10. maja 2021. 058.ba

KVALITET I ZAPUŠTENOS OSNOVNI RAZLOG

ROGATICA – Prema katastarskim podacima na području opšine Rogatica poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske ima nešto više 990 hektara u 14 katastarskih opština (KO). Prednjači opština „Borike“ sa 445 hektara, „Sjemeć“ sa 283 i „Rogatica“ 1 i 2 sa 167 hektara.

Od tog zemljišta u zakupu je 164 hektara od čega na Borikama 25,8, u Rogatici 1 i 2 – 132 hektara i Seljanima 6 hektara. Zakupci su kao pravna lica „Agros“ i „Agromont“ kao društva sa ograničenom odgovornošću i „Agroplod“ poljoprivrednog gazdinstva Džida, a ostalo su „obični“ poljoprivrednici. Preostalih 817 hektara je bez zvaničnog korisnika za obradu i intenzivnije korišćenje.

Posebno su kritične katastarske opštine „Borike“ sa 19 lokacija i 171 hektaa u naravi njiva i livada i „Sjemeć“ sa šest lokacija i 137 hektara u Sjemećkom polju isključivo livade treće i četvrte klase.

Da bi se pristupilo intenzivnijoj obradi ovog zemljišta Skupština opštine na posljednjoj sjednici donijela je poseban Program njegovog korišćenja u 2021. godini na koji je saglasnost dalo i resorno ministarstvo u Vladi Republike Srpske.

Cilj je, rekao je načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti u Opštinskoj upravi, Desimir Despotović, da se čim prije pokrene postupak dodjele 308 hektara putem koncesije za što je nadležna Vlada Srpske. Radi se o 171 hektarom zemljišta na boričkom platou i 137 hektarom u KO „Sjemeć“ u naravi pašnjak.

Ostalih 504 hektara i ove godine po svemu sudeći ostaće bez korisnika, a to će reći neobrađeno i na njemu će i dalje rasti korov. Jer, nema, ili je sasvim mali broj, zainteresovanih za njegovo korišćenje bilo u zakupu, o čemu odlučuje loklna zajednica, ili koncesiji za što je nadležna Vlada Srpske.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.