SO-e Rogatica – Privreda na dobrim osnovama

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 27. maja 2021. 058.ba

ROGATICA – Privredu u opštini Rogatica sačinjava 62 preduzeća. Među njima je mikro i malih preduzeća od jednog do 50 zaposlenih radnika 56, a mikro preduzeća sa do 9 radnika je čak 39, dok je samo 6 u grupi srednjih i zapošljavaju od 50 do 249 radnika, rekao je danas. na sjednici Skupštine opštine načelnik Odjeljenja za privredu Desimir Despotović, obrazlažući informaciju o poslovanju privrede na području opštine urađenu na bazi završnih računa za 2020. godinu.

Iako je 2020. bila godina pandemije virusa „kovod 19“ ostvaren je ukupan prihod od 120,4 miliona maraka. To je za 9,2 miliona maraka ili 8,3 posto više nego u prethodnoj godini. Povećan je i broj zaposlenih radnika i na kraju godine bilo ih je 1175 ili za 11 posto više nego u 2019.

Gledano po granama privrede najveće učešće u ukupnom prihodu ima trgovina sa preko 49 posto. Iza trgovine je industrija u kojoj su drvoprerađivači, metalci i prehrambena proizvodnja, sa 27, građevinarstvo sa 12,4, šumarstvo sa 6 posto, a ostale grane su ispod 2 posto.

Što se tiče rashoda, naglasio je Despotović, oni su veći za 12 posto i tu prednjače „ostale djelatnosti“ sa 52 posto. Trgovina je potrošila 29 posto više nego 2019, poljoprivreda 10 i komunalne djelatnosti 4,3 posto.

Šumarstvo, građevinarstvo i saobraćaj su prošli bolje. Njihovi rashodi su manji od ostvarenja u predhodnoj godini, a saobraćaja čak za skoro 40 posto.

Ono što još ne valja, rečeno je na sjednici, su iskazani dobitak i gubici. Dobitak je ostvaren u iznosu od 9,1 milion i manji za 22, a gubici iskazani u visini 970.785 maraka i 52,5 posto su veći nego prethodne godine.

Sve u svemu, ocjena je odbornika, da je privreda ipak na dobrim osnovama i da se sa popuštanjem mjera protiv pandemije virusa korona ove godne mogu očekivati i bolji rezultati.

SJEDNICA TRAJALA NI SAT VREMENA

Na ovoj sjednici, koja je okončana za manje od sat vremena, razmatrano je i još nekoliko aktuelnih tema. Donseena je odluka o imenovanju Savjeta za praćenje izrade i dopune Urbanističkog plana Rogatice kao naselja i Savjeta za praćenje izrade regulacionog plana „Noog naselja“ u užem urbanom području Rogatice, o čemu je donesena odluka na prošloj sjednici Skupštine opštine.

U savjete su imenovani: Milorad Jagodić, kao predsjednik, i Jelena Karadžić, kao zamjenik predsjednika, i članovi: Biljkana Simić, Ninoslav Prelić, Andrijana Nešković, Desimir Despotović, Milada Radović, Mladen Lakić, Aleksandar Vukojičić, Risto Planinčić, Radomir Jovičić, Milka Andan, Radovan Đerić i predsjednici savjeta mjesnih zajednica Rogatica l i Rogatica 2, čija je osnovna obaveza je da prate izradu planova.

POSAO TRAŽI 1195 RADNIKA

Odbornici su primili k znanju i više različitih informacija. Tu je i informacija o stanju u oblasti zapoljavanja i realizaciji projekata zapošljavanja na području opštine tokom 2020. u kojoj je navedeno da je na kraju analizirane godine bilo 1195 nezaposlenih lica koja aktivno traže posao, od čega 617 žena.

Posao najviše traže lica sa srednjoj stručnom spremom – 454, uglavnom ekonomskih tehničara i maturanata gimnzije, 420 kvalifikovanih, odnosno sa trećim stepenom obrazovanja među kojima je 67 prodavača, 59 bravara, 38 mašinbravara, 34 automehaničara.

Ono čega je dosad rijetko bilo su nezaposleni sa sedmim stepenom obrazovanja. Tu je 16 diplomiranih ekonomista, 9 diplomiranih pravnika, 8 profesora razredne nastave, 7 profesora engleskog jezika i kao poseban kuriozitet jedan doktor nauka.

GUBICI STRUJE SAMO 6,62 POSTO

Odbornici su jednoglasno prihvatili i informaciju o snadbijevanju električnom energijom u kojoj je rečeno da je na području opštine preko 480 kilometara niskonaponske mreže, 35 i 10 kilovoltnih dalekovoda potrošačima isporučeno 28,3 miliona kilovatčasova (kvH) električne enegrije. Domaćinstva su „povukla“ 12,8 miliona kvH ili 45,1 posto.

Ono što je samo do prije nekoliko godina bilo teško i zamisliti, ukupni gubici su svega 2,5 miliona kvH ili nevjerovatnih 6,62 posto.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.