Zabilježeno u prolazu – Stara kuća Frganja

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 16. maja 2021. 058.ba

ROGATICA – Nekada, a to je bilo prije skoro 100 godina, ova kuća je bila jedna od najvećih i najljepših u selu Gučevo kod Rogatice. U njoj su živjele porodice braće Milovana i Milenka, sinova Mirka Frganje sa tucetom čeljadi.

Vremenom je čika Mirko otišao u legendu, a za njim i sinovi Milovan i Milenko, koji su u međuvremenu napravili nove kuće u njih preselili porodice. Kad je ostala bez čeljadi, stara kuća imala je različite namjene i „tranziciju“ koja ju je dovela do toga da je postala „magacin“ za smještaj uglavnom nepotrebnih stvari, ali i svjedok nekadašnjih dobrih vremena, priča penzioner Radomir-Rade P. Frganja, jedan od potomaka iz porodice Frganja koji još živi u Gučevu, uz napomenu da sada u dvije nove kuće Frganja nema čeljadi ni blizu koliko je bilo u jednoj polovini stare kuće iz koje se svojevremeno i danju i noću čuo dječiji plač i vrlo često odjekivala pjesma odraslih.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.