“Glas za rijeke” ovogodišnji moto aktivista Gornje-drinske regije

Radio Foča - 05. juna 2021. 058.ba

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

FOČA – Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine, nevladine organizacije iz Gornje-drinske regije, predstavnici studentskih vijeća i vjerskih zajednica, uz ppodršku Misije OSCE-a u BiH, organizovali su u Foči akciju podizanja svijesti o važnosti, ulozi i odgovornosti svakog pojedinca u očuvanju životne sredine.

Akcije će narednih dana biti organizovane u Goraždu i Višegradu.

Aktivisti Gornje-drinske regije danas su u Foči građanima skrenuli pažnju na značaj očuvanja životne sredine. Na ovaj način priključili su se obilježavanju ovog značajnog datuma.

„Dijeljenjem majica i cekera sa porukom „Glas za rijeke“ aktivisti iz tri grada, Višegrada, Goražda i Foče žele skrenuti pažnju stanovništvu da čuvamo našu prirodu, da podižemo ekološku svijest stanovništva. Pravićemo niz akcija tokom kojih ćemo čistiti obale naših rijeka i prirodu. Pozivamo stanovništvo Foče da nam da podršku. Ovo je međuopštinska saradnja i tražićemo sve podatke o tome koje su rijeke napadnute izgradnjom malih hidrocentrala, rekao je Dejan Furtula, aktivista Udruženja „Eko centar“ Višegrad.

Obilježavanjem Svjetskog dana životne sredine ove godine se obilježava i početak decenije posvećene obnovi eko-sistema. Cilj je da se tokom narednih deset godina spriječi, zaustavi i obrne proces degradacije šuma, poljoprivrednih zemljišta,pašnjaka, rijeka i jezera, okeana i obala, gradova i planina.

Odlukom Generalne skupštine UN 1972. godine 5. jun je proglašen Svjetskim danom životne sredine, a zvanično je obilježen prvi put 1974. godine pod sloganom „Jedna je Zemlja“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.